Намери ни
To Top

Ще стигне ли до нокаута този път Нгану?

Ако някой каже, че е вярвал, че през 2024-а бившият световен шампион по бокс в тежка категория Антъни Джошуа ще се изправи срещу опонент със статистика от една загуба в един двубой, то той най-вероятно ще излъже. През последните десет години на професионалния ринг Ей Джей се е изправял срещу имена като Владимир Кличко, Александър Усик, Анди Руис, Джоузеф Паркър, но ето, че сега някой има интерес да го види срещу боец без нито една победа по правилата на бокса. Защо се случва това?

Британецът е в серия от три поредни успеха. През 2023-а той надигра Джърмейн Франклин, нокаутира Робърт Хелениус и отказа Ото Валин.


Съперникът за предстоящата битка на Ей Джей, Франсис Нгану, прати в нокдаун Тайсън Фюри през изминалата година. Да, Нгану не спечели битката, но този нокдаун и впечатляващата му игра срещу настоящия шампион на WBC при най-тежките му заслужиха още един шанс за пробив в световния бокс и още една възможност да шокира света и да натрупа състояние.

Бившият шампион на елитната ММА верига UFC Франсис Нгану може и да няма боксовата визитка на Ей Джей, но е показвал, че е способен да прати на пода и най-коравите съперници, а всички знаем, че в тежката категория един удар може да бъде решаващ.

Битката Ей Джей – Нгану е насрочена за десет рунда, което по никакъв начин не бива да притеснява камерунецът, тъй като той вече е „танцувал“ 30 минути между въжетата с Тайсън Фюри през октомври 2023-а. Хищника е играл и пет рунда по пет минути в шампионски двубой в UFC.

37-годишният боец изглежда все по-уверен в уменията си след сблъсъка с Краля на циганите миналата година. Самият той на няколко пъти заяви категорично, че смята, че е спечелил тази битка, а подкрепата от фенове и експерти в тази тези само подсили всеобщото мнение, че трябва да видим ММА боеца в боксовия ринг още веднъж. И ето, че това се случва. Кралската фамилия на Саудитска Арабия продължава да осигурява боксови сблъсъци и други спортни събития, които милиони фенове по света искат да видят. Именно заради това битката между двамата нокаутьори ще се изиграе в Рияд.

Нещо повече. Нгану вече е част от ранглистата на Световния боксов съвет, а някои американски медии твърдят, че победителят от битката Нгану – Джошуа трябва да се сблъска с победителя от дуела за безспорен шампион при най-тежките между Тайсън Фюри и Александър Усик, който трябва да се изиграе на 18-и май.

Ей Джей има предимство от пет сантиметра в ръста (198 см. Джошуа, 193 см. Нгану), но килограмите (123. 6 кг. Нгану, 114.5 Джошуа) и обсегът на ударите (211 см. Нгану, 208 см. Джошуа) са в полза на камерунеца. 34-годишният спортист от Уотфорд вече е падал в нокдаун от бойци, които са били по-тежки от него на ринга, но никога не е губил с нокаут. Анди Руис го прати три пъти на земята през 2019-а, но олимпийският шампион от Лондон 2012-а не загуби с чист нокаут. След тази среща Ей Джей не е допускал ситуация, в която реферът трябва да отброява пред него.

Това, което е допускал англичанина обаче, е да бъде пречупен психически, когато играта не му потръгне. Това се видя в двете битки с Александър Усик през 2021-а и 2022-а. Украинецът надиграваше технически съперника си и трупаше увереност и преднина в резултата с всеки изминал рунд, докато Ей Джей не намираше отговор за атаките му и показа фрустрация по време на двубоите, а и непосредствено втората битка в Саудитска Арабия между двамата, когато си позволи да хвърли коланите на Усик и да демонстрира неспортсменско поведение.

Възможно ли е Нгану да реши да се надиграва и да разкъсва рунд след рунд съперника си, а не да търси единичен нокаутиращ удар? Ако предприеме такава тактика, ще успее ли да направи това, което Усик успя да стори на Ей Джей? Нгану определено няма боксовите умения на настоящия световен шампион в три различни феедерации, но в битката с Фюри демонстрира, че може да запази хладнокръвие и да разменя комбинации без страх. И защо да го е страх, когато знае, че може да нокаутира всеки на тази планета?

Предстои да разберем дали Нгану наистина може да се справи с предизвикателство, което може да му отвори възможност да превземе втори боен спорт и да запише името си в историята като най-добрия боец в тежка категория за всички времена. Тук е момента да припомним, че като дете този човек е работил в пясъчни кариери в Камерун, по-късно през живота си е имал няколко неуспешни опита да прекоси Африка, за да стигне в Европа, бил е в затвор в Испания, а след това е прекарал дълго време без пари и подслон в Париж.

Без значение от резултата в Рияд тази вечер, този боец вече е победител. Sportal.bg ще отразява битката Джошуа – Нгану на живо рунд по рунд.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Бойни Спортове