Намери ни
To Top

Иво Иванов пред Sportal.bg – за НБА, Мача на звездите и умиращия Конкурс по забивки

Писателят Иво Иванов изрази мнение в интервюто си пред Sportal.bg и за случващото се до момента в редовния сезон на НБА, както и за предстоящия “Мач на звездите” и съпътсващите го конкурси. Журналистът направи равносметка на представянето на отделните отбори и играчи в двете конференции, а след това заяви, че самият “Мач на звездите” се е превърнал в безинтересно събитие заради липсата на каквато и да е защита и интерес към двубоя от самите състезатели. Също така Иванов даде идея за връщането на интригата в Конкурса по тройки, който също не е особено атрактивен турнир през последните години.


„Що се отнася до НБА, тук след няколко дни ще се състои „Мача на звездите“. Това е моментът, в който играчите си поемат дъх и почиват замалко, защото тази лига има безумно разписание с 82 мача на сезон. Ако към тях прибавим плейофите, става непосилно за много играчи. В момента можем да се огледаме и да кажем, че Западът отново е много силен с много добри отбори. Донякъде изненадващо малък отбор като Оклахома е може би най-добрият отбор в Лигата. Минесота – един друг отбор от малък пазар също много силен. Много от отборите на Запад могат да са кандидати за титлата. Денвър, които спечелиха миналата година, изглеждат също толкова силни с Никола Йокич. Лука Дончич играе все по-силно в Далас. Сакраменто също са добър отбор. Да не забравяме и Лейкърс и Голдън Стейт, които традиционно са сред най-силните. Западът е много силен.

На Изток Милуоки Бъкс и Бостън Селтикс са двата най-силни отбора. За съжаление завърши сезонът на Джоел Ембийд. Филаделфия беше много труден за побеждаване, но с неговата контузия на коляното той по всяка вероятност няма да играе до края на сезона и Филаделфия вече не са фактор.

Самият „Мач на звездите“ стана много безинтересен в последните години – не се играе никаква защита, резултатите са скандални, бележат се рутинно по 320 точки общо от двата отбора. Никой не се интересува от самия мач, но състезанието за тройки е може би най-интересния спектакъл. То включва най-добрите стрелци. Тази година ще видим двубой от тройката между мъж и жена – Сабрина Йонеску, която е най-добрият стрелец в женската НБА, ще се сблъска със Стеф Къри, който е най-добрият стрелец в НБА.

Състезанието по забивки също се обезсмисли и девалвира в последните години, тъй като най-добрите скачачи и забивачи в НБА в последните години отказват да участват в него. То включва обикновено резерви и хора, за които никой не е чувал. Моята идея за това състезание и да бъдат поканени най-добрите забивачи извън НБА. Има невероятни специалисти по забивките, които правят неща, които никога не са виждани и те да се сблъскат с играчите от НБА. Това ще бъде мотивационен механизъм за най-добрите играчи в НБА да защитят достойнството на лигата. Нещо такова би могло да вдъхне живот на това умиращо съревнование в момента. Миналата година то бе спечелено от Мак МакКлънг, който дори не е в НБА в момента. Той беше дълбока резерва в НБА и играеше в спомагателната лига. Беше поканен, защото той беше експерт по забивките. Той не е толкова добър баскетболист, колкото е скачач. Той направи шоу и донякъде вдъхна живот на този умиращ формат”, сподели Иво Иванов.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Баскетбол