Намери ни
To Top

Детронация на легендата Риза Каяалп, пет нации поведоха в класирането по медали на Европейското по борба

Дванадесеткратният шампион Риза Каяалп бе детрониран на европейското първенство по борба в Букурещ, след като отстъпи на Сергей Семьонов във финала на категория до 130 кг. Легендарният борец от Турция и неговите съотборници загубиха три финала, а класирането по медали бе оглавено от пет нации с по една титла.

За момента България е на седмо място, след като Едмонд Назарян спечели първи медал на шампионата – бронз на 63 кг.

Каяалп премина като валяк през елиминациите и стигна до полуфинал, където срещна Бека Канделаки от Азербайджан.


Турският борец спечели трудно по критерий, след което се изправи срещу състезаващия се с неутрален статут Сергей Семьонов. Каяалп записа първата точка за партер, но не успя да пренесе руснака. Турчинът стигна до втора с избутване, но Канделаки отговори във втората част. Той също записа точка от партер, но по-късно пренесе 12-кратния шампион и сътвори чудото на шампионата в Букурещ с титла на 130 кг с крайното 4:2.

Каяалп за последно не бе шампион през 2015. Той е петкратен световен първенец, но статутът му на абсолютен номер 1 продължава да „виси“ заради липсата на олимпийска титла. Турчинът има три медала, като два от тях са бронзови. Сребърният дойде в Рио след загуба от още един от най-големите за всички времена – Михаин Лопес от Куба.

Това бе трето сребро за турците, които загубиха три последователни финала, закрили вечерта в Букурещ. Миналогодишните отборни шампиони взеха второто чрез Али Ченгиз, който започна турнира на 87 кг с победа над българина Йоан Димитров на осминафиналите. Миналогодишният вицешампион стигна отново до финал, където обаче отстъпи на натурализирания сръбски национал Александър Комаров с 1:4. За родения в Санкт Петербург борец това е първо злато, досущ като Семьонов в тежка категория.       

Първият сребърен медал бе на носителя на четири отличия на европейски първенства Юнус Емре Башар. Той бе втори през 2021 и 2022, след което стана трети през 2023. 2024 също не бе неговата година, след като борецът на Истанбул ББ отстъпи на защитаващия титлата си Малхас Амоян с 0:7. Арменецът вече е с три поредни европейски трофея и един световен.

Първата титла на еврошампионата бе за молдовеца Артьом Деляну, който надви с 5:3 Рашад Мамадов от Азербайджан на финала на 55 кг. По-рано в турнира Деляну победи Стефан Григоров, а след това арменецът Манвел Хачатрян  елиминира българина в битка за бронзово отличие. Със среброто на Мамадов пък Азербайджан води в генералното класиране, в което първи тайбрейкър е златото.

Мурад Мамадов от Азербайджан пък спечели първото си злато на европейски първенства с победа с 2:1 срещу Олександър Хрушин от Украйна на 63 кг, който в понеделник надви българския национал Едмонд Назарян на полуфиналите.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Бойни Спортове