Намери ни
To Top

Ударен старт и заслужена титла за Жулия Симон в спринта в Нове Место

Жулия Симон направи едно от най-силните си състезания в кариерата и напълно заслужено спечели златния медал в спринта на 7.5 километра на Световното първенство по биатлон в Нове Место на Мораве (Чехия).

Французойката уби интригата в състезанието рано-рано, след като тя стартира с №2 и направи типичното си бързи ски бягане, което беше гарнирано и с перфектна стрелба. Това представяне на Симон вдигна напрежението за нейните конкурентни и всички те се пропукаха.


 

Най-близко до действащата носителка на Световната купа бе нейната съотборничка Жустин Бреза-Буше, което завърши на 4.9 секунди зад новата шампионка. Представянето на Бреза-Буше също бе впечатляващо, но тя загуби златния медал още в първата стрелба, когато допусна една грешка.

Бронзът днес също бе за Франция, а той стана притежание на Лу Жанмоно, която подобно на Бреза-Буше завъртя допълнителни 150 метра, но в стрелбата от прав. Дори и перфектна стрелба обаче нямаше да означава злато за Жанмоно, която завърши на 40.8 зад Симон.

Доминацията на „петлите“ в челото бе оформена от Софи Шово, която завърши на четвърта позиция, изоставайки с 44.2 секунди от Симон, след като допусна една грешка в стрелбата си от легнал. Латвийката Байба Бендика лиши французойките от пълната окупация на топ 5, финиширайки пета, на 46.5 от шампионката с една грешка.

Тя беше и последната, която завърши на под минута от първото място, тъй като шестата, Франциска Пройс (Германия) регистрира пасив от 1:05.3. Десетката в спринта на Световното първенство в Чехия допълниха Лиза Витоци (Италия), Хана Йоберг (Швеция), Елвира Йоберг (Швеция) и Доротея Вирер (Италия).

В спринта участваха и три българки, а най-напред от тях се класира Лора Христова, която завърши 65-та, след като изпусна цели три мишени в стрелбата си от прав. Валентина Димитрова зае 76-то място с три пропуска на легнал, а Мария Здравкова остана 88-мо, също с три грешки.

Световното първенство по биатлон продължава утре с с мъжкия спринт на 10 километра, който ще стартира в 18:05 часа българско време. Следващият старт за дамите ще бъде в неделя от 15:30, когато ще се проведе преследването на 10 километра, в което няма да участва нито една българка.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт