Намери ни
To Top

Формула 1 продължава тенденцията си с въвеждането на Мадрид

По-рано днес Формула 1 официално потвърди, че през 2026 година Гран При на Испания ще се премести от пистата „Каталуния“ край Барселона на изцяло ново трасе в Мадрид.

Пистата в испанската столица ще бъде 78-та различна, която ще домакинства на старт от Формула 1. Тя също така ще е седмата, която влиза във Формула 1 откакто Либърти Медия закупи търговските права в края на 2016 година.

От предишните шест писти, които бяха добавени от американската компания, половината са градски, а останалите три са постоянни трасета.


Тези три постоянни трасета обаче намериха път до Формула 1 най-вече чрез нуждата за добавяне на стартова през 2020 и 2021, когато пандемията от коронавирус доведе до отмяната на доста състезания.

Така „Муджело“, „Портимао“ и „Лусайл“ стигнаха до календара на Формула 1. От тези три писти единствено „Лусайл“ успя да си гарантира по-дългосрочно бъдеще, подписвайки 10-годишен договор. В същото време „Муджело“ прие само един старт през 2020, докато „Портимао“ домакинства и през 2021.

Другите три писти, които бяха добавени от Либърти Медия са тези в Джеда, Маями и Лас Вегас, все градски трасета, каквото ще бъде и това в Мадрид. Така ясно може да се опише тенденцията Формула 1 все повече и повече да залага на градски писти, за да може шоуто до отива при феновете, а не да се чака феновете да дойдат при шоуто на някоя перманента писта.

Разбира се не трябва да се забравя и първото състезание, което беше създадено от Либърт Медия, което обаче така и не се проведе заради COVID-19. Става дума за Гран При на Виетнам, която трябваше да дебютира през 2020 година, отново на улично трасе в Ханой. Първо обаче пандемията, а след това и обвиненията в корупция срещу главния организатор на надпреварата доведоха до нейния провал.

Това неосъществено състезание е още едно доказателство за политиката, която Либърти Медия изповядва при търсенето на нови състезания, които да се присъединят към календара на Формула 1.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт