Намери ни
To Top

Френската полиция със засилени мерки за сигурност за олимпийския огън

Френската полиция ще бъде в повишена готовност за заплахи по маршрута на щафетата на олимпийския огън, каза министърът на вътрешните работи, като факелоносците ще бъдат защитени от около 100 служители в балон за сигурност и са въведени специални мерки срещу дронове.

Олимпийският огън ще пристигне в Марсилия от Гърция на 8 май, като се очаква около 150 хиляди души да присъстват на церемонията в старото пристанище на южния град преди началото на френската част от щафетата.

На пресконференция днес министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин каза, че „терористичната и протестна заплаха“ за щафетата е значителна, цитирайки „крайнолеви екологични активисти“ или „радикални ислямисти“ като потенциални източници на такива заплахи.

„Щафетата с олимпийския огън е обект на голям медиен интерес и министерството й обръща специално внимание, тъй като може да бъде обект на злонамерени действия.


Направихме проверка на миналото на всичките 11 хиляди факлоносци и 1000 заместници и след това 13 останаха извън щафетата“, заяви той.

Олимпийският огън ще бъде запален на 16 април на традиционна церемония с актриса, която играе върховна жрица, запалвайки факела с помощта на параболично огледало и слънце.  След 11-дневна щафета през континентална Гърция и седем от нейните острови, с помощта на 600 факлоносци, пламъкът ще бъде предаден на организаторите на Игрите в Париж в Атина на 26 април. Огънят ще отпътува на борда на тримачтов кораб „Белем“ за пристанищния град Марсилия, където ще се проведат състезанията по ветроходство на Олимпиадата, за началото на френската част от щафетата.

Около 18 хиляди полицаи ще охраняват Париж, когато факелът мине през града на 14 и 15 юли и на 26 юли, когато е церемонията по откриването. Около 5000 полицаи ще бъдат на място в Марсилия, когато пристигне олимпийския огън.

Министерството на вътрешните работи е в преговори с полицаите, които искат 2000 евро олимпийски бонус и по-добри условия на труд. Дарманин каза, че дискусиите с полицейските синдикати „продължават“, потвърждавайки, че министерството предлага бонус от 1000 до 1500 евро.

Олимпиадата в Париж ще се проведе от 26 юли до 11 август.

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Спорт