Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2024/01/screenshot496839.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Александър Гавалюгов пред Sportal.bg: Имах оферти от Жалгирис и Монако  – Sportove
Намери ни
To Top

Александър Гавалюгов пред Sportal.bg: Имах оферти от Жалгирис и Монако 

Българският баскетболен талант Александър Гавалюгов гостува в студиото на Sportal TV, за да изиграе поредния си мач от редовния сезон на Виртуалната Евролига. Бившият гард на Балкан говори относно трансфера си в Академията на НБА в Австралия, като сподели, че през миналото лято е имал оферти от вторите отбори на Жалгирис и Монако. Гавалюгов обясни защо е предпочел Академията на НБА пред това да подпише договор с някои от най-именитите отбори в европейския баскетбол.

“Доволен съм от цялата организация в Академията на НБА.


Все още нямаме официални мачове, тъй като в момента там е офсийзън и играхме само една лятна лига и имахме само едно турне в Барселона. През повечето време тренираме най-вече индивидуална подготовка, която е изключително полезна за всеки млад спортист. Най-често сутрин отивам на първа тренировка, след това отивам на училище за няколко часа – там имам едни предмети, които после са ми нужни за колеж. След това обядвам, почивам и след това отивам на втора тренировка, която е около три часа. Първо имаме фитнес, а после отборна тренировка. Тя е около два часа и имаме задача всеки един от нас допълнително да има минимум 2500 стрелби. Трябва да намерим още 5-6-7 часа на седмица, за да постигнем тази задача.

Нямаме комбинации и системи както в Европа, стилът е по-скоро свободна игра и ни подготвят за американския стил на игра. Все пак целта е колкото се може повече от нас да стигнат до НБА. Повече се набляга на индивидуалната работа и да се изградим като играчи и лидери. Сезонът започва от май и е до края на август. Аз няма да мога да взема голямо участие в мачовете, защото трябва да се прибера в България за матурите – трябва да завърша 12. клас. После имам мачове с националния отбор и трябва да се подготвя с него. Странно е за мен, защото в Балкан играех за четири възрасти. При мъжете не играех много, но имах няколко мача на сезон. Имах няколко сезона с по над 80-90 мача и този сезон е малко по-различен и необичаен за мен.

Избрах това, защото мисля, че сега съм в такава възраст, в която трябва да се изградя като индивидуален играч. Трябва да наблегна на слабостите ми като физиката и защитата. Така избрах този сезон да нямам толкова много мачове, а да се фокусирам върху себе си и моето изграждане като играч. Надявам се един ден да стигна в НБА.

Относно офертата от Жалгирис – те играят във втора литовска лига, която е силна. Имат мачове, базата не им е лоша, бях там миналото лято. Треньорите са на високо ниво, мъжкият отбор е в Евролигата и бях на една крачка от турнира. Все пак няколко млади момчета от втория отбор ги викат да тренират с мъжете и щях да се докосна до Евролига ниво. Плюсовете на Академията на НБА обаче са повече индивидуална работа, няма толкова много мачове, повече колежански треньори от най-елитните колежи идват в Австралия да ни гледат и да следят процеса ни, което е плюс за мен. Повече ме влече този стил на игра. Физическата работа и кондиционните треньори са на по-високо ниво от това на Жалгирис.

Първият минус на Жалгирис бе, че там трябва да играеш като робот. Когато бях там, не ми допадна стилът на игра, тъй като аз смятам, че съм играч, който обича свободата и има картбланш от треньора да бъде себе си. Треньорът там е с по-стари виждания и държи всичко да стане какво го е начертал на таймаута или преди мача – всичко да се изпълнява точно по план. На мен тази идея не ми допадна много. Второто е, че там щях да бъда единственият чужденец, което е тегаво – да си сам с литовци. Минус на Академията на НБА е, че е много далеч – чак в Австралия. Друг минус не виждам.

6

"ВИРТУАЛНА ЕВРОЛИГА" Александър Гавалюгов срещу Виктор Владов

Имах доста интересни оферти от Европа – не само от Жалгирис, но и от Монако, също втория отбор. Те обаче не обръщат много внимание на школата, която не е толкова развитие и реших, че това няма да е правилното решение. Те взимат доста скъпи гардове, имат си 12 човека ротация и е почти невъзможно да се пробие. Не е идеята да се развиват млади играчи там. В крайна сметка решихме, че е най-добре да отида в Академията на НБА за този сезон. Другият плюс на Академията, е че съм там само за един сезон – свършва този сезон и вече мога да решавам къде да отида. Жалгирис искаха да подписвам по-дълъг договор – 4-5 години с клаузи за откупуване. Ако исках да отида в колеж, щеше да е много по-трудно”, заяви Гавалюгов.

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Баскетбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558