Намери ни
To Top

Волво сменя седана S90 с електромобил

След няколко електрически SUV модела плюс един миниван, Волво стигна и до електрически седан, който ще наследи популярния S90. Шведското издание Teknikens Varid, което осигури провала на А-класата на Мерцедес на лосовия тест през 1997, се добра до изображение на електрическия седан, което идва директно от вътрешната мрежа на производителя. Снимката е направена в завода в град Цуши в източната част на Китай.

Електромобилът носи работното име V551 и най-вероятно ще излезе на пазара като ES90, като е разработен на същата платформа SPA2, която се използва и при EX90.


Според непотвърдена информация, ES90 ще е дълъг 4990 мм, с впечатляваща колесна база – 3,1 метра. Предполага се, че височината на седана ще е 1547 мм, а широчината на лимузината ще е почти 2 метра – 1945 мм. Ако тези размери се потвърдят, то ES90 ще е пряк съперник на БМВ i5, Мерцедес EQE и бъдещия Ауди А6 E-Tron.

Първият електрически седан на Волво се очаква да е с тегло около 2,6 тона, ще се предлага с два електромотора, които ще осигуряват задвижване 4х4, като ще има и версия само с един електромотор и задно предаване. Батерията ще е с капацитет 111 киловатчаса, което не е изненада, тъй като тя идва директно от EX90.

Засега има данни само за пробега на версията с един електромотор – около 600 километра с едно зареждане, но те са по китайския цикъл CLTC, който обикновено дава по-оптимистични резултати.

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Спорт