Намери ни
To Top

Генерал съобщи загубите на израелската армия от началото на войната, Хизбула отправи предупреждение с ракети Noor

Израелската армия е провела мащабна атака срещу обекти на Хамас в ивицата Газа, при която са атакувани 450 цели, съобщиха от пресслужбата на израелските въоръжени сили.

По време на нападенията са нанесени удари по системата от тунели, използвани от терористите за придвижване и убежище, както и военни позиции, наблюдателни пунктове и противотанкови ракетни установки, използвани от Хамас за нападение на израелска територия, информира още пресслужбата.

Същевременно, бригадният генерал и говорител на ЦАХАЛ Даниел Хагари потвърди, че армията е загубила 347 войници от началото на ескалацията на конфликта, което показва сериозността и интензивността на продължаващите бойни действия.

Израелските сухопътни войски вече са разположени „дълбоко в град Газа“, заявява още Хагари.


„Силите на място напредват съгласно оперативния план, придвижват се напред, увеличавайки натиска дълбоко в град Газа“, каза Даниел Хагари.

През последните 24 часа са били убити няколко командири на групировката „Хамас“, която контролира ивицата Газа, добавя генералът.

Двама от тях са сред отговорните за масовите убийства в Израел на 7 октомври.  Унищожени са и няколко входа към подземни тунели. Много от тях се намират в близост до училища, болници и хуманитарни обекти, каза още говорителят.

Бронетанкови и сухопътни войски са открили военно съоръжение с площадки за изстрелване на 50 ракети в близост до джамия, посочи също така той.

В контекста на нарастващото напрежение в Близкия изток и подкрепата за Израел от страна на САЩ, които изпратиха втори самолетоносач в региона, ливанската групировка Хизбула е показала своите противокорабни ракети Noor.

Демонстрирането на пусковите установки може да се разглежда като предупреждение към САЩ за готовността на Хизбула да отговори на действията на Израел.

Произведената в Иран противокорабна ракета Noor се явява модификация на китайската ракета C-802 и има обсег на поразяване на целта до 120 километра при скорост 0,9 Маха.

Ракетата е снабдена с полубронебойна бойна глава с тегло 155 кг, което я прави значителна заплаха за морските съдове.

Хизбула, която вече има опит в използването на този тип оръжие, все още не е демонстрирала значителни успехи в използването му.

Настоящата демонстрация на боен потенциал обаче може да показва намерение за увеличаване на военния натиск в отговор на увеличената американска военна подкрепа за Израел.

 

 

 

 

Ощр от категория