Намери ни
To Top

Левски превзе крепостта на Академик в грозен мач с 46 нарушения

Отборът на Левски продължава да се радва на силно начало на сезона си в Националната баскетболна лига, след като тази вечер постигна четвърта победа от първите си пет двубоя в първенството. Възпитаниците на Димитър Ангелов надделяха със 78:76 (17:16, 15:16, 24:26, 22:18) над Академик Пловдив в нервен и много накъсан двубой, в който зрителите в зала “Сила” станаха свидетели на цели 46 нарушения, отсъдени за двата отбора.

По този начин Левски излиза на третото място във временното класиране с баланс от 4-1, какъвто е и този на ЦСКА и Балкан. Академик пък продължава без победа на своя територия от началото на кампанията и общ актив от 1-4, като се намира на десетата позиция в таблицата.


 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Мачът започна доста бавно, като след първите три минути игра имаше толкова нарушения, колкото и точки в двубоя в Пловдив – 0:3 в полза за Левски. Академик най-сетне вкара първите си точки в мача след два успешни наказателни удара от Джерълд Лидел за 2:3. Тайлър Криймър донесе първата преднина в мача на пловдивчани, а интересното в първите минути бе, че защитата на домакините се справяше добре с опазването на Алън Арнет и Джон Флорвиъс – 4:3. Серията на Академик достигна осем поредни точки, но тя бе прекъсната от кош на Димитър Маринчешки и така „сините“ скъсиха дистанцията до едно притежание при 10:7 в полза на тима на Йордан Янков. Все пак мачът продължаваше да се развива доста равностойно, като Асен Великов отново изведе Левски напред при 11:12 към края на първата четвърт. В крайна сметка столичани запазиха едноточковия си актив след първите десет минути при 16:17, благодарение на тройка на Марио Боянов.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Страхотен старт на срещата направи Боянов, който бе изключително агресивен в началото на срещата и след като вкара тройка в края на първата част, започна втората с два успешни пробива за 18:21 в полза на Левски. Напрежението сякаш все още властваше в редиците и на двата отбора, тъй като представянето им в офанзивен план продължаваше да е колебливо в средата на втората част – 23:24 за гостите от София. Домакините изглеждаха солидни в защита, а най-сериозното им предимство бе агресивността и изпълнените наказателни удари 12/15 от линията срещу 4/6 за Левски и обрат за домакините след кошове на Кръстомир Михов и Джъстин МакКол – 27:24. МакКол се включи силно от пейката на Академик и благодарение на него тимът достигна до най-голямата си преднина в мача досега при 32:26. С две бързи атаки обаче Левски свали разликата до две точки при 32:30 при оставащи по-малко от две минути до края на втория период. „Сините“ завършиха втората част със серия от шест безответни точки след нова добра изява на Димитър Маринчешки, който възстанови равенството на таблото при 32:32. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Възпитаниците на Йордан Янков поставиха оптимистично начало на второто полувреме с минисерия от 7:2, но Момчил Кадиев отговори от другата страна с първия си кош в мача за 39:37. Академик отново опита да се отскубне напред, но този път Алън Арнет имаше какво да каже на домакините – тройка и отново три аванс за пловдивчани при 45:42. Веднага след това Асен Великов също реализира от далечно разстояние, а нататък мачът се развиваше с много накъсвания заради нарушения – 49:49 в средата на третия период. Домакините отново натиснаха газта с нова серия от шест поредни точки, като Томислав Минков блесна с важни изяви за 55:49 в полза на пловдивчани. И този път обаче Момчил Кадиев имаше ключова намеса във важен момент – втора тройка и 55:52. Преднината на Академик преди началото на последната четвърт бе само две точки при 58:56. 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Последната четвърт започна вихрено с няколко смени на водачеството, а огромния брой нарушения взе и първата си жертва – Джейлън Минет излезе с пет фала при 62:61 в полза на Академик. Левски обаче стигна до нов обрат чрез Асен Великов и Джон Флорвиъс, които бяха точни за 63:66 за „сините“. Авансът на Левски дори достигна пет точки при 63:68, но след това Джъстин МакКол върна разликата до три при 65:68. Лошата новина за пловдивчани бе, че те рано влязоха в „бонус“-а и Левски имаше възможност да изпълнява всяко следващо нарушение. Дистанцията остана същата преди страхотния пробив на Асен Великов, който размина цялата защита на Академик в транзиция и отбеляза за 67:72 с оставащи четири минути до края на редовното време. МакКол намали, но Златин Георгиев бе точен от тройката, за да донесе аванс от шест точки на Левски при 69:75. По още един състезател от двата отбора напусна паркета заради нарушения – Тайлър Криймър от домакините и Златин Георгиев от гостите, като резултатът 90 секунди преди края бе 71:77 в полза на Левски. 

Академик успя да намери отговор на своя съперник с тройка на Мартин Маринов за 74:77 с оставащи само 19 секунди до края на редовното време. Краят на мача обаче се превърна в изключително интригуващ – първо Алън Арнет пропусна два поредни наказателни, а след това Асен Великов извърши фал срещу Николай Маринов от тройката и така стрелецът на домакините имаше три наказателни при 74:77, за да прати мача в продължение. Ветеранът обаче сбърка последния си фал и този път Флорвиъс бе фаулиран при борбата – 76:77. Центърът вкара един от двата си наказателни, а Академик можеше да гони победата с топка в предно поле при 76:78 с девет секунди до финалната сирена. Пловдивчани обаче допуснаха ужасяваща грешка, след като пасът със земя на Кръстомир Михов към Джъстин МакКол от аута не успя да бъде овладян от американеца. След това пък Момчил Кадиев прояви хитрост и вкара топката в игра като я удари в гърба на Мартин Маринов и така „изяде“ ценни секунди от времето. Впоследствие Марио Боянов също пропусна два наказателни, но време вече нямаше – 76:78 в полза на Левски. 

Алън Арнет се отличи с 20 точки за победата на Левски. Джон Флорвиъс прибави 15 точки и 12 борби, а капитанът Асен Великов постигна 12 точки, 9 борби и 7 асистенции.

Джъстин МакКол поведе Академик с 19 точки и 9 борби. Мартин Маринов добави 16 точки и 5 овладени топки, а Тайлър Криймър (16 борби) и Кръстомир Михов отбелязаха по 10 точки. 

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

АКАДЕМИК ПЛОВДИВ: Николай Маринов, Джейлън Минет, Мартин Маринов, Джерълд Лидел, Тайлър Криймър

ЛЕВСКИ: Момчил Кадиев, Асен Великов, Алън Арнет, Златин Георгиев, Джон Флорвиъс

Последвайте канала ни в

Снимки: Startphoto

Ощр от категория Баскетбол