Намери ни
To Top

Варненски волейболни талисмани събднаха своя детска мечта в Истанбул

Години наред Гюркан и Берко Ахмедови бяха малките лъвчета-талисмани на българските волейболни национали по време на турнирите във Варна.

Днес момчетата са пораснали, но любовта към волейбола остана.

Благодарение на своя колоритен баща – Гюркан Ахмедов-старши момчетата осъществиха своята мечта.

Преди дни те се завърнаха от мегаполиса Истанбул, а там изгледаха на живо срещата между двата най-силни женски отбора във Европа Вакъфбанк – Едзаджъбашъ 3:0.


Финалът на Шампионската лига през изминалия сезон бе именно между тези два отбора, завършил отново с победа на Вакъфбанк с 3:1.

Пред Sportal.bg Гюркан Ахмедов, който със своя фотоапарат е запечатал повече от 6000 фотоса на звезди на спорта и шоу бизнеса, сподели интересни моменти и вълнуващи преживявания от финалната среша:

„Всичко започна като на шега. Преди 2 години големият ми син бе приет във Търговската гимназия във Варна и решихме със жена ми да му направим малък подарък. Гледахме мач от Лигата нациите на нашата обща любимка – бразилката Габи Гимараеш, която днес играе за Вакъфбанк – една от най-добрите волейболистки  през последните години. През тази година малкият ми син Берко бе приет във Икономическата гимназия. Като подарък взехме решение в семейството да гледаме волейболен мач – турското дерби между двата най-силни отбора във Европа. Но как да се снабдим с билети? Познати ме ориентираха, че мога да закупя билети за супер сблъсъка в онлайн платформа. Мачът бе на 25 октомври, а билетите бяха пуснати на 21 октомври и само за по малко от 10 минути бяха продадени 2500. Оказа се, че ние сме сред щастливците. На 25 октомври, с полет от Варна кацнахме в Истанбул. Около 15.00 часа бяхме облечени с фланелки на Вакъфбанк и направихме големия преход в азиатската част на града до залата “Спор Сарай”.

От църквата „Света София“ пеша, после с новото чудо метро, което преминава под Босфора. На метростанция “Сиркеджи”, за да се слезе до влака се използва асансьор, който слиза 10 етажа под нивото. С влак под метрото и прословутият мост, свързващ Европа със Азия в квартал “Юскудар”.

Но най-трудното предстоеше. Не знаем със кой автобус трябва до стигнем до залата.Тогава случайно видяхме две момичета с фланелки на Вакъфбанк , които ни казаха ,че това е автобус №11 C. В Истанбул е нещо невероятно. На всяка минута идват автобуси и микробуси с различни номера. Стигнахме до величествената зала и влязохме в ресторанта на самата зала. Оказа се, че тя е само за служители и и волейболисти на Вакъфбанк. Тогава управителят дойде при нас и ни попита какво търсим тук. Когато му казахме, че сме от България и идваме да гледаме волейболната среща като големи фенове на турския отбор, той се зарадва. Показахме  му снимки на момчетата със двата отбора, а той се изуми и каза, че в Турция дори е най-запалените фенове няма толкова  много  снимки. Представи  ни на журналистите и волейболистките. Такова гостоприемство не очаквахме. Почерпи ни със баклава, кадаиф и турски чай. И в този момент момчетата ми се срещнаха с детската си мечта – Габи Гимараеш. Направихме и подарък – снимки със изображения от различни места във България и магнитни сувенири за целия отбор. Габи Гимараеш каза, че по големи нейни фенове и на волейбола не познава, а целувките бяха доказателство за тези нейни думи…”

Големите изненади за Гюркан Ахмедов и неговите синове не свършват до тук. При пристигането на гостуващия отбор треньорът Ферхат Акбаш, припознава момчетата:

„Когато дойде при нас си поговорихме приятелски. С него и момичетата на Едзаджъбашъ се запознахме през декември, когато тимът му гостува в Пловдив. Казахме му, че след 20 дни го чакаме в Пловдив за втория кръг от Шампионската лига срещу Марица. Направихме си снимки с директорката на клуба, която пък ни обеща специални изненади на 16 ноември в пловдивската зала “Колодрума” по време на визитата на Едззаджъбашъ за мача срещу Марица… В Турция женският волейбол явно се е превърнал в религия. Пълната зала не спираше с аплодисменти при представянето на момичетата от двата отбора. Да гледаш имена като Тияна Бошкович, Ханде Баладън, Йована Стеванович, Габи Гимараеш, Зехра Гюнеш, Джансу Йозбай си е сбъдната мечта. Срещата завърши с победа 3:0 в полза на Вакъфбанк, а атмосферата  напомняше тази във Варна по време на големите успехи на волейболните ни национали. Посещението ни в мегаполиса Истанбул  бе  един от най-емоционалните моменти в нашия живот „…

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Волейбол