Намери ни
To Top

Експерти казаха ще издържи ли “Железния купол“ на Израел на ракетните удари на Хамас

Настоящата война с Хамас може да се окаже най-трудният тест досега за израелската система за противоракетна отбрана „Железен купол“. Според израелските военни терористите са изстреляли 7000 ракети само за две седмици.

Израелски официални лица съобщиха, че повечето от ракетите са били прихванати, но някои са успели да проникнат през противоракетната отбрана и да убият най-малко 11 души, пише Асошиейтед прес.

„Железен купол“ – какво се знае за системата

Според открити източници „Железен купол“ е система за тактическа противоракетна отбрана, предназначена да защитава от неуправляеми тактически ракети с обсег на полета от 50 до 200 километра.


Системата е разработена от израелската компания Rafael и се произвежда съвместно с американския отбранителен гигант Raytheon.

Известно е, че първата батарея „Железен купол“ е застъпила бойно дежурство през март 2011 г. Всяка батарея има три или четири пускови установки, 20 ракети и радар. А всяка ракета струва от 40 до 50 хиляди долара.

Към 2021 г. Израел разполага с 10 батерии, разпръснати из цялата страна, според информация от Raytheon. Всяка от тях е в състояние да защити територия от 155 квадратни километра.

Ефективността на „Железен купол“ се оценява на 90%. Може да го пробие масиран ракетен залп. Рискът може да се увеличи, ако Хизбула, която разполага с около 150 000 ракети и снаряди, влезе във войната.

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще поиска от Конгреса 14,3 милиарда долара за военна помощ за Израел, като те искат да използват повечето от тези средства за укрепване на противовъздушната и противоракетната отбрана.

„Железен купол“ рискува да бъде претоварен 

Както Bloomberg писа по-рано, израелската система за противоракетна отбрана рискува да бъде затрупана от ракетни атаки, ако ескалацията на войната с Хамас в ивицата Газа прерасне в по-широк регионален конфликт.

Беше съобщено, че като всяка система за противовъздушна отбрана, „Железен купол“ разчита на достатъчно запаси от ракети прехващачи и може да бъде претоварена, ако атаката е достатъчно голяма.

 

 

 

 

Ощр от категория