Намери ни
To Top

Владо Николов и Давид Давидов: Щастливи сме, че спечелихме трофей по правилния за нас начин

Преди началото на сезона efbet Супер волей ръководството на нашия клуб в лицето на председателите Владимир Николов и Давид Давидов, старши треньорът на мъжкия тим Николай Желязков, капитанът му Владислав Николов, Венислав Антов и Симеон Николов дадоха пресконференция. Естествено, главната тема в нея бе спечелването на суперкупата на България. Преди 5 дни „сините” се наложиха с 3:2 над „Хебър” в сблъсъка за трофея.

„Спечелването на суперкупата ни донесе изключителна радост, тъй като го направихме по начина, който смятаме за правилен.


Признавам си, че първите 2-3 г. от проекта ни не разбирах. С упорство и постоянство моите партньори Давид Давидов и Атанас Гаров успяха да ме приобщят към идеята. Затова искам да използвам момента да им благодаря.

Удоволствието сега е двойно – не само да спечелиш трофей, а да го направиш с кадри, произведени в клуба. И практически само трима състезатели, които не са наши юноши.

Друго нещо, което бих искал да отбележа, е начинът, по който отборът изигра мачовете за суперкупата. Направи го с много раздаване, с радост от играта и настроение на полето. Това са нещата, които всички фенове на волейбола искат да наблюдават. Тимът ни и в най-тежките моменти не се отказа да се бори. За мен това е особено радостно”, започна Владо Николов.

„Въпреки самочувствието ми, че разбирам от волейбол, когато години наред резултатът ни се изплъзва, е нормално да се появят някои съмнения.

Сега обаче дойде и успехът, като с него отново идва увереността, че това е пътят. Спечелването на суперкупата е важно и от възпитателна гледна точка – младите състезатели ще повярват на треньорите, че с много тежка работа могат да постигнат всичко. Възрастта не е порок и това, че са млади, не означава, че не могат да печелят. Тепърва пред тях ще се откриват нови възможности

Няма нужда всички отбори в България да следват нашата стратегия, тя не е и лесна. Ние имаме девет собствени състезатели под 20 години. Бих бил щастлив в „Хебър”, който е отбор, направен за успехи в Европа, да играе редовно едно младо българско момче около 20 години. Да играе, без да пречи. Ако има две такива момчета в „Дея” и още няколко в ЦСКА, то ще има чудесна база за националния отбор“, заяви още бившият капитан на България.

„С Атанас Гаров започнахме участието си в този проект преди 7 г. Дали сме си представяли успеха, който постигнахме миналата седмица? Честно казано, тогава не сме мислили върху тази тема. За нас беше важно нещо друго. А именно – да създадем организация, клуб, инфраструктура, които да бъдат конкурентни на най-добрите в Европа, и дават възможност на млади, талантливи състезатели да достигат своя потенциал, да го надскачат и въобще да имат най-добрите възможности за реализация в спорта, който са избрали.

Успявайки по наше мнение да постигнем тази цел и благодарение на усилията на състезателите, тяхната дисциплина и себераздаване, благодарение на треньорския екип най-вече в лицето на Николай Желязков стигнахме до трофей по-рано, отколкото си представяхме. Това, естествено, ни направи изключително щастливи.

Успяхме да докажем, че в България, където се смята, че трудно се постига каквото и да било, може да се създадат такива условия и среда. Доказваме и го чрез представянето на нашите състезатели в различните национални отбор, които години наред са на челни места в големи турнири.

Във финала за суперкупата смятам, че показахме доколко е трудно навлизането от юношеския в мъжкия волейбол, играейки със състезатели, които тепърва навлизат в него срещу такива, които имат над 15 г. опит. Благодаря още веднъж на щаба и момчетата”, сподели Давид Давидов.

„Този резултат наистина е голямо удовлетворение за нас. Ние имаме ангажимент и към федерацията с различни роли, а нашият успех ме накара да се замисля върху това какво генерално се случва във волейбола ни. Изпитах лек елемент на съжаление, че не виждам достатъчно на брой клубове у нас, които да искат да се доближат до визията, която ние искаме да налагаме.

Може да се направи справка в колко от водещите ни отбори се налагат млади състезатели, което би могло да постави под риск целите за сезона. Не искам да поставям под съмнение клубовете, които разчитат на млади играчи, но това не рядко е и по икономически причини. Иска ми се да виждам повече клубове, които да търсят дългосрочни цели и по този начин развитие на нашия волейбол. С 1, 2 или 3 подобни клуба няма да постигнем целите, които търсим.

Предстои ни олимпийски цикъл. Нека видим колко момчета, които играят в първенството ни, след време ще са в мъжкия национален отбор”, продължи Давидов. Той акцентира още веднъж върху това, че е нужно да се последва примера на „Левски София”, за да има развитие българският волейбол.

„Много имахме нужда от този успех. Първо за да се почувстваме малко по-уверени в инвестициите си. Като хора от бизнеса е нормално да търсим някаква възвръщаемост на вложенията си. За мен и Атанас Гаров това е да видим момчета като Вени и Симеон, които когато започвахме проекта бяха на 12 и 10 г., да са в основата на отбор, който печели трофей.

Това показва, че пътят е правилен – избори, процес, търпение. Ние чрез бюджета ни не търсим бързи и скоростни резултати. Надяваме се, че това ще послужи като стимул за всяко едно дете в нашата школа. Важното е всяко едно момче и момиче да види, че може да печели с „Левски” трофеи.

Наистина ми се иска този пример да бъде последван и от други волейболни структури у нас. Само с повече клубове, които инвестират и работят по този начин може да възстановим волейболната репутация на България. Дано има повече ентусиазъм в тази насока.

Благодарни сме на треньора Николай Желязков, защото неговите лични цели са много високи и това дърпа отбора напред. Ние не сме му поставяли цели, които ако не постигне, може да доведе до последствия. Чудесно е, че има отбори с класни състезатели, с които може да се сравняваме и с нашият младежки ентусиазъм, качества и отборна игра да притиснем и победим.

Конкурентите ни засега залагат на историята на състезателите, а не на тяхното бъдеще.

Искаме да пренесем модела си на работа от мъжкото направление и при момичетата и затова ангажирахме италианеца Лука Киапини за главен треньор на дамското”, завърши Давидов.

Ощр от категория Волейбол