Намери ни
To Top

Боевете с Хамас продължават: Убит е командир на израелска бригада за първи път от 50 години насам ВИДЕО 18

В момента палестинските сили остават на израелска територия и продължават да водят военни операции срещу израелските войски. Това изявление направиха от движението Хамас, чиито войски вчера нахлуха в Израел от ивицата Газа.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че повечето палестински формирования в страната са били неутрализирани и че селищата, в които са действали, сега се прочистват. Израелската полиция обаче твърди, че въоръжените палестинци все още не са изгонени от страната.


Според говорителя на израелската полиция Ели Леви, страната все още е „определено далеч от“ елиминирането на всички въоръжени палестинци, които са влезли на нейна територия. Затова от полицията призоваха гражданите да спазват всички разпореждания и предписания на компетентните служби.

В израелските градове все още продължават сблъсъци с палестински войски. Междувременно движението Хизбула, действащо в Ливан, се присъедини към конфронтацията между Хамас и Израел, който пое отговорността за минометни атаки срещу позиции на израелската армия на границата с Ливан.

Конфликтът се разгаря: Израелската армия откри огън по Ливан, причината е „Хизбула“

Колони от тежко въоръжение, включително танкове и бронетранспортьори, също бяха забелязани да се движат на север към границата на Израел с Ливан и Сирия, на фона на опасения, че подкрепяните от Иран бойци на Хизбула се готвят да отворят втори фронт. 

Страните вече дават информация за броя на жертвите. Така Израел съобщава за 250 смъртни случая в резултат на действията на Хамас, палестинците съобщават за 256 жители на ивицата Газа, които са били жертви на израелски ракетни атаки.

Сега израелските военновъздушни сили продължават да нанасят удари по ивицата Газа. Но в контролираните от Хамас територии в ивицата Газа сега има израелски военнопленници, а според някои източници има повече от сто души, включително войници на израелската армия и цивилни. Възможно е сред заловените цивилни да има и чужденци.

Гъст черен дим и пламъци се издигат от търговския център Burc Vatan в Газа, след като Палестинската кула в квартал Ал-Римал, една от най-високите сгради в ивицата, беше превърната в развалини.

В неделя сутринта Израел все още се бори с нахлуванията на Хамас на осем места, каза израелската армия. Докато комплекс, принадлежащ на ръководителя на разузнавателния отдел на Хамас, беше ударен от изтребители на израелските военновъздушни сили.

Израел се събужда в една ужасна сутрин“, каза подполковник Ричард Хехт, израелски военен говорител, и допълни: „Има много убити хора… деца, баби, семейства, тела“.

Бойци на Хамас убиха стотици израелци в сблъсъци през деня и избягаха обратно в Газа с най-малко десетки заложници, включително жени, деца и възрастни израелци с увреждания. 

Израелски военен говорител каза в неделя сутринта, че две ситуации със заложници са били „разрешени“, но не каза дали заложниците са били спасени живи. 

Понастоящем не е известен официален брой хора, които са били отвлечени, но израелското посолство в Съединените щати предполага цифра от 100 цивилни и войници.  

Вчера, по време на боевете с палестинските сили, нахлули в израелска територия, беше убит командирът на пехотната бригада Нахал на Израелските отбранителни сили подполковник Йонатан Стайнберг. Това съобщиха редица източници.

Щайнберг е първият полковник от израелската армия и командир на бригада, загинал в битка след 1973 г., тоест от войната Йом Кипур (според редица източници загиналият офицер все още е имал чин подполковник, а не полковник). 

Това събитие показва високата интензивност на ситуацията в Израел. Израелските отбранителни сили губят дори висши офицери по време на бойни действия, което не се е случвало отдавна.

Известно е, че 933-та пехотна бригада Nahal е част от 162-ра бронетанкова дивизия HaPlada на Южния военен окръг на Израелските сили за отбрана.

Загиналият командир е на 42 години, той е служил в бригада Нахал повече от двадесет години, като започва военната си служба там с чин редник и след завършване на офицерски курсове се издига до старши офицерски звания. През 2012-2013г Щайнберг е помощник-командир на бригадата, след това служи в щаба на бригадата, след което става неин командир.

По-рано беше съобщено, че палестинските сили са заловили генерал-майор Нимрод Алони, бивш командир на дивизията в Газа, разположена точно на границата с ивицата Газа, който сега е отговорен за действията на израелските специални части, в собствения му дом.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви, че нападението, което групата нарече операция „Наводнението на Ал-Акса“, ще се разпространи към Западния бряг и Йерусалим.

В реч Хания подчерта заплахите за джамията Ал-Акса в Ерусалим, продължаването на израелската блокада на Газа и нормализирането на Израел със страните в региона: „Колко пъти ви предупреждавахме, че палестинският народ живее в бежански лагери от 75 години, а вие отказвате да признаете правата на нашия народ?“.

Превод и редакция

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Ощр от категория