Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/08/screenshot474037.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Джанлоренцо Бленджини: Левски е създал невероятно място за работа – Sportove
Намери ни
To Top

Джанлоренцо Бленджини: Левски е създал невероятно място за работа

Треньорът на италианския Кучине Лубе (Чивитанова) Джанлоренцо Бленджини даде интервю за официалния сайт на волейболния Левски София.

Бленджини и спортният директор на клуба Джузепе Кормио посетиха Левски в контекста на сключеното в началото на септември миналата година споразумение за партньорство и сътрудничество между клубовете. Двамата проведоха среща с ръководството и треньорския състав на „сините“. Вчера гостите отлетяха за Италия, а с тях поеха Симеон Николов, Александър Къндев и Кристиян Титрийски, които десетина ще водят подготовка с Лубе.


Джузепе Кормио беше в София и миналата година при сключването на споразумението. За Джанлоренцо Бленджини посещението в Левски беше първо.

– Синьор Бленджини, каква е целта на посещението ви?
- Между Лубе и Левски има споразумение за сътрудничество, което не се изчерпва само с привличането на Александър Николов. Създаде се истинско партньорство благодарение на отношенията, които нашият директор Джузепе Кормио е изградил с Владо Николов. И затова сме тук, за да създадем предпоставки тези отношения да минат отвъд формалното наемане на играчите, да се създаде спойка. В тази връзка, моето присъствие е свързано с желанието ми да дам своя технически принос към тренировъчния процес и методологията на подготовка, да дам своето виждане и обменим опит с треньорите в Левски. Обменът на опит е най-добрият начин за подобряване на резултатите. Това не е лекция, а процес на обмен на идеи, съветваме се как да подготвяме играчите, да работим върху израстването им, как да планираме тренировките. Целта ни е да създадем благоприятна среда за вземане на конструктивни решения по тренировъчния план.

– За първи път сте тук. Какво е мнението ви за базата на Левски?
- Чудесно място за работа. Комплексът е невероятен, много комфортен, мултифункционален и не на последно място – красив, което изглежда повърхностно, но не е така. В действителност красивите пространства за работа стимулират по-висока продуктивност. Освен това структурата дава много възможности. Има 3 игрища, административни помещения и съпътстващи спортната дейност помещения: това благоприятства качеството на работа. Не са важни само треньорите, но и контекста в който се тренира.

– Какво означава споразумението за сътрудничество? Каква е идеята му?
- Създаден е за съвместна работа и обмен на идеи и опит. Дава възможност на Левски изгради връзка с голям клуб, един от най-добрите в Европа. Това, разбира се, цели играчите да се усъвършенстват и в този смисъл аз съм тук за да допринеса с технически съвети. Освен това има принос от гледна точка на структура, мениджмънт, организация, за които се грижи Джузепе Кормио.

– Как оценявате първия сезон на Алекс Николов с екипа на Лубе?
- Аз съм много доволен. Първият път, когато го видях, беше в Пулия на европейското през 2020 година. Още тогава се отличаваше заради техническата си подготовка, физиката и заради характера и личността си. Не е лесно за толкова млад спортист да влезе толкова рано в италианския шампионат, който не само е най-добрият, както ще потвърдят всички, но е и най-трудният. Трудно е заради стреса и Алекс доказа, че притежава качествата и личността да се справи. Направи заявка да стане един от най-добрите от световен мащаб и очевидно, за да го постигне трябва да продължи да проявява същите качества и отношение към подготовката. Има технически аспекти, над които да работи и за това е необходимо време. Но независимо от възрастта си се доказва. Вече се прояви като много решителен, което не е лесно на неговите години. Бъдещето е пред него.

– Притеснява ли ви, че това лято календарът му е пълен със състезания?
- Това е сериозна тема. Лято като това с толкова турнири е тема, която засяга малко или много всички клубове. За него е двойно по-сложно, защото е ангажиран и с младежкия отбор на България освен с мъжкия. Никой не иска да се откаже от такъв тип играчи. Федерациите искат най-добрите резултати за отборите си. Когато програмата е сгъстена, трябва да се внимава – съществува риск от контузии. Вярно е, че младите по-лесно се възстановяват от умората, нямат още здравословни проблеми, но това не означава, че не съществува риск от психическо претоварване. В началото няма проблем, но без почивка след месеци идва менталната умора. Да, младите играчи се възстановяват по-лесно физически, но се претоварват психически от липсата на почивка.

Снимки: Startphoto

Ощр от категория Волейбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558