Намери ни
To Top

Четири промени във Висшата лига от новия сезон

Четири значими промени ще има в мачовете от английското първенство през новия сезон, който започва на 11 август. Футболната асоциация обяви, че това се прави с цел двубоите да станат по-интересни за зрителите, а и да се оправдаят цените на билетите.

Занапред чистото игрово време ще се отчита по-добре, което означава, че се задават мачове с дълго добавено време от под над 10 минути, на каквито станахме свидетели поне в началото на последния Мондиал. Съдиите са инструктирани спокойно да назначават по-дълги продължения, когато има бавене на играта.


За сравнение, през изминалия сезон в Премиър лийг средното чисто игрово време е било по-малко от час, което означава, че повече от 30 минути са били загубени.

Друга важна инициатива е свързана с ограничаване на опита за влияние на треньорите и хората от щабовете върху отсъжданията на реферите. В тази връзка само един човек от даден клуб ще има правото да стои в очертанията пред пейката на съответния тим. Допуска се още един от щаба да бъде изправен по това време, но той трябва да се намира по-назад в близост до останалите официални лица на скамейката. Всички останали трябва да стоят седнали. Тези, които не спазват това изискване, автоматично ще получават жълт картон. Освен това ако примерно даден човек от щаба бъде изгонен от съдията, той вече няма да може да сяда спокойно на трибуните и да доглежда срещата оттам, а ще трябва да бъде изпратен в зона без видимост към терена.

На самия терен пък ще се допуска по-свободна игра, без обаче това да означава занижаване на критериите, при които арбитрите ще маркират нарушения и ще показват жълти и червени картони. Целта е да има по-малко накъсвания на играта.

ФА прилага в действие и нов метод за ограничаване на протестите срещу съдии от страна на футболистите на терена. Ако един или повече състезатели заобиколят рефера с цел да изразяват недоволството си от негово отсъждане, арбитърът ще има правото да предупреждава официално поне един от тях.


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория Световен футбол