Намери ни
To Top

Разярените „лъвчета“ отнесоха Португалия

Юношеският национален отбор на България по баскетбол до 18-годишна възраст изигра най-силния си мач на Европейското първенство в Дивизия „Б“ до този момент, след като разгроми домакините от Португалия с 85:59 (17:16, 22:16, 22:14, 24:13) в третия си двубой от груповата фаза на надпреварата. По този начин селекцията на Асен Николов отново натрупа самочувствие след болезненото поражение от Белгия с една точка разлика, което се случи преди по-малко от 24 часа.

Така „лъвчетата“ излизат временно на първата позиция в класирането в група „D“ със своя баланс от 2 успеха и 1 загуба, докато португалците остават на последното пето място с актив от 0-2. Българският тим завършва участието си в групата във вторник от 17:30 часа, когато му предстои и двубой с непобедения досега отбор на Латвия (2-0).


Българските национали бяха водачи в резултата през целия мач, като единствено първата четвърт бе равностойна и след нея тимът ни разполагаше със само точка преднина при 17:16. През вторите 10 минути обаче България U18 показа повече воля и борба, като закономерно се поздрави с двуцифрен аванс при 32:21 след добри изяви на Стефан Михайлов и Момчил Кадиев. В самия край на първото полувреме обаче домакините съумяха да отговорят на удара и да съкратят изоставането си до само три точки, но „лъвчетата“ си върнаха увереността концентрацията, благодарение на които затвориха частта с добра серия за 39:32 в тяхна полза на почивката.

Третата част се оказа ключова за крайния изход и за щастие българите можеха да разчитат на силна стрелба от далечно разстояние, за да държат съперника зад себе си. С две поредни тройки на Максим Бочев дистанцията отново скочи до 13 точки, а в последните секунди от периода Джеръми Колев увеличи разликата до 15 при 61:46 в полза на селекцията на Асен Николов. В началото на финалния период пък дойде ред на Александър Гавалюгов да покаже на какво е способен – 13 точки за юношата на Балкан в четвъртината, като толкова отбеляза и целият отбор на Португалия в тази част.

Гавалюгов приключи двубоя с точно 30 точки, към които добави и 4 асистенции. Стефан Михайлов бе безгрешен от тройката с 15 точки и 5 борби при 4/4 стрелба от далечна дистанция, а съотборниците на клубно ниво Максим Бочев (5 борби) и Момчил Кадиев реализираха по още 11 точки за успеха на българския тим.

Рубен Прей бе над всички за Португалия с дабъл-дабъл от 21 точки и 16 борби. Нейтън Нороня вкара 11 точки, а Педро Сантос се разписа с 10 точки и 9 борби.

Снимки: ФИБА

Ощр от категория Баскетбол