Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/07/screenshot463392.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Росен Барчовски: Трябва да търсим положителното – Sportove
Намери ни
To Top

Росен Барчовски: Трябва да търсим положителното

Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен Барчовски говори след фрапиращата загуба на „лъвовете“ от Норвегия с 80:86 в първия мач от третата фаза на предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. Той сподели своите наблюдения относно кошмарния мач, като не пропусна и да каже какво иска да види за предстоящия двубой с Австрия – в събота от 18:00 часа.

Загубихме, защото започнахме не готови, особено в защита ни вкараха много лесни кошове без топка – бягаха ни зад гърба, не помагахме. Започнахме успано, как да го кажа.


Те никак не са лош отбор и имат добри играчи. Въпреки това го докарахме донякъде. За мен мача го загубихме в третата част – защитата що-годе започна да работи, но нападението беше много слабо – и не вкарвахме, и основни играчи ги нямаше, и се движихме бавно в нападение – 8 точки. А вече като тръгнахме на щурм, когато се появи и Коди Милър, нещата си дойдоха на място, но беше късно. Там вече има микро ситуации, в които можехме даже да го докараме и до равен. 

Не съм доволен, разбира се, защото дойдохме за победа, но въпреки всичко ще си поздравя отбора, а ние като щаб ще си търсим причините у нас, защото все пак намериха сили от 21 точки да паднем само със 6. Това е турнир, в мачовете се гледат и точките, така че от лошото да намерим и нещо хубаво.

Това са нещата набързо. Трябва ми време да гледам, да анализирам. Това, което виждам от статистиката, е, че те са ни вкарали 20 точки от грешки, а ние само 4. Ние не сме направили много – общо са 12, но бяха фатални няколко, а те са направили само 5, което говори за доста мъдрост в този отбор и за липсата ни на агресия. Започнахме да пазим агресивно накрая, когато вкарахме няколко коша. Българските отбори започват да пазят, когато им тръгне нападението. 

Не бяхме подготвени в дефанзивен план, защото може би не са очаквали толкова качествени играчи – особено №5, който е изключително атлетичен и бърз, а и тактически не сме искали да му играем изпреварващо и да не получава топката – играхме му няколко пъти да не я получава и той ни бягаше зад гърба. При него беше проблема. Другото в защита е №7, който е много класен играч. Той така си играе и има средно по 23 точки в националния отбор, не случайно играе и в Германия – в Телеком Бон – класен играч.

В нападение не сме и сработени. Коцето, въпреки че се включи много добре, се наложи да играе на необичайна позиция – даже 5. Много са нещата като първи мач. Пак казвам – от това, че загубихме трябва да търсим положителното, че 6 точки е съвсем минимална загуба. 

За мача с Австрия искам да видя две неща: Много по-концентрирано и енергично начало и много по-голяма бързина в нападение. Две неща и третото, разбира се,  водещите и опитни играчи да се доближат до нивото си цял мач, а не епизодично.

Ощр от категория Баскетбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558