Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/07/screenshot461581.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Според Хорнър доминацията на Ред Бул ще е по-къса от тази на Мерцедес – Sportove
Намери ни
To Top

Според Хорнър доминацията на Ред Бул ще е по-къса от тази на Мерцедес

От въвеждането на новите аеродинамични правила във Формула 1 в началото на 2022 година отборът на Ред Бул има спечелени 27 от възможни 32 състезания. Напълно логично с тази доминация „биковете“ спечелиха титлите и при пилотите, и при конструкторите през миналия сезона, като те почти сигурно ще повторят това и през този.

След първите 11 от 23 кръга за годината Макс Верстапен води с 99 точки на съотборника си Серхио Перес в спора за титлата при пилотите. При отборите пък Ред Бул има аванс от цели 208 пункта преди екипа на Мерцедес.


Именно „Черните стрели“ бяха предишният доминатор във Формула 1. Тимът от Бракли спечели осем поредни конструкторския титли в период 2014-2021, когато Люис Хамилтън и Нико Розберг донесоха и седем отличия при пилотите. Единствено през 2021 година Верстапен успя да открадне титлата при пилотите след един феноменален дуел с Хамилтън в хода на целия сезон.

Според ръководителя на Ред Бул Кристиан Хорнър настоящата доминация на неговия отбор и тази на Мерцедес се различават по един много важен показател. По думите на британеца периодът на доминация на Ред Бул няма да бъде толкова дълъг, колкото този на Мерцедес, тъй като сега правилата са много по-стабилни, а в исторически план това винаги води до едно събиране на колоната.

Освен това той посочи и фактът, че в днешно време задвижващите системи на всички производители са с почти еднакви характеристики. Именно преимуществото, което Мерцедес имаше в своята задвижващата система, доведе до тази толкова дълга доминация на „Черните стрели“.

„Едно нещо, което знаем за нашия спорт е, че силите ще се изравнят. Вече може да се види това, а най-важното за едно такова събиране на отборите е правилата да са стабилни. Ако няма големи промени в правилата силите на отборите ще се изравнят, това вече се наблюдава. Със сигурност няма да имаме седемгодишна доминация.

„Двигателите на всички са много сходни като мощност, а шаситата еволюират много по-бързо от двигателите. Само от началото на този сезон се вижда как силите започват постепенно да се изравняват“, обясни Хорнър.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558