Намери ни
To Top

Мбапе говори за себе си, бъдещето, причината ПСЖ да не печели ШЛ и болката от загубения финал на Мондиал 2022

Голямата звезда на Франция и Пари Сен Жермен Килиан Мбапе получи наградата на “Франс Футбол” за Най-добър френски футболист за изминалия сезон. Нападателят, който отскоро вече е и капитан на “петлите”, стана шампион с парижани, спечели голмайсторския приз на Световното първенство в Катар, реализира хеттрик на финала срещу Аржентина и вкара общо 54 попадения на клубно и национално ниво.

Мбапе прие приза и даде пространно интервю за медията, като засегна някои от важните теми около себе си. Нападателят попадна във вихъра на спекулациите в последните седмици, след като отказа да поднови договора си с ПСЖ, но шефовете на тима отговориха категорично, че вариант да напусне като свободен агент няма и възможностите са две – да бъде продаден сега или да подпише нов контракт.


“Причината да смятам, че това е последният ми сезон в Лига 1? Много е просто, аз съм с много състезателен характер. Винаги, когато играя, го правя за победа. Няма значение срещу кого играя, няма значение коя фланелка нося, къде играя или коя е годината. Аз никога не се задоволявам, винаги искам да печеля. Искам да спечеля Шампионската лига. Отивам на почивка, рестартирам, възстановявам енергията си, след което си връщам този глад за успех, който всички познават,” обяснява Мбапе.

Френският национал не изключва възможността да напусне ПСЖ, тъй като това, което иска, е да продължава да печели. “Аз винаги съм недоволен и никога не съм впечатлен от това, което правя или съм постигнал. Това е първият ключ към това да бъда разбран. Всяко нещо, което правя, смятам, че мога да го правя по-добре. Имам този глад за победа. Не искам да съм в отбор, който се задоволява с просто да участва. Това е причината понякога да ме смятат за арогантен. Мразя просто да участвам в нещо. Това не е в природата ми, не е това, което съм, и не се страхувам да кажа това, което искам, дори когато нещата не се развиват както трябва. Не се притеснявам от провала, това е част от кариерата на един футболист. Но имам дълбокото убеждение, че съм роден да побеждавам и искам да го покажа на всички”.

След това Килиан Мбапе бе попитан за проблемите на Пари Сен Жермен в Шампионската лига и какво е нужно на тима, за да спечели най-престижното клубно състезание, което продължава да убягва на тима, въпреки големите инвестиции.

“Не знам какво е нужно, за да успее да спечели ПСЖ Шампионската лига, това не е въпрос към мен. Трябва да говорите е хората, които изграждат отбора, които го тренират и управляват клуба. Аз просто искам да довърша работата си по най-добрия начин. Аз станах голмайстор на Лига 1 за пета поредна година, но имоите критици твърдят, че можех да се представя и по-добре. Понякога във футбола се сблъскваш с така наречения стъклен таван. Тези въпроси обаче са за хората, които са над мен.

Острието трябваше да отговори и на питания, които са свързани с критиките спрямо представянето му.

“Вкарвам много вече години наред, така че за хората това стана нещо нормално. Никога не съм се оплаквал от това, че хората гледат на това по този начин, точно както аз бях свикнал с нещата, които Меси и Кристиано Роналдо постигнат. Ние живеем в консуматорско общество, където това, което сте направили, е добро, но трябва да го постигнете отново. Да играя в отбор като ПСЖ не помага много на това, защото около него има много разнопосочни мнения, но критиките не ме притесняват, защото аз знам какво правя.”

Френската звезда не отхвърля възможността в скоро време да спечели и “Златната топка”, което до момента липсва във вече богатата му визитка, макар много специалисти да предвиждат дори повече от един успех в тази надпревара в следващите години.

“Със старите правила щях да кажа, че няма да я спечеля, но с новите мисля, че ще стане. Те искат да избереш най-впечатляващия играч, този, който е имал най-голямо влияние, който ти “изгаря ретината” (толкова е бляскав). Ще видим какво ще стане, но съм сред кандидатите, това е истината. Много неща ме карат да съм горд от себе си. Първото е, че продължаваме да печелим титли, което е и целта.”

През зимата на миналата година Франция загуби финала на Световното първенство в Катар след дузпи, макар че Мбапе вкара хеттрик на финала. Той обаче е убеден, че ще има възможност да спечели още една титла от световни финали в следващите години.

“Това просто отложи нещата, но смятам, че ще спечелим още едно световно първенство. Групата от момчета в националния тим има огромно желание, това е мечта. Надявам се след няколко години да мога да кажа, че всичко е било за добро, макар че да загубиш финал на световно първенство винаги е нещо лошо. Но се научих да живея с това и вече не е някаква болка. Това е част от историята, но вече е в миналото,” заяви Килиан Мбапе.


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago

Ощр от категория Световен футбол