Намери ни
To Top

Традицията повелява реми, когато лидерът е оранжев

Литекс ще посрещне като лидер в класирането на „А“ група Левски в дербито на 11-ия кръг. Най-често, когато ловчанлии влизат от позицията на водачи в това дерби, то завършва наравно. На терена „сините“ имат една победа в такива ситуации. Тя бе през май 2011-та година с 2:0, но на практика бе пирова.


Успехът не промени нищо, освен че намали разликата от 8 на 5 точки четири кръга преди края. Така, Литекс стана шампион без особено напрежение.

Извън този мач Левски има още една победа, но служебна. Тя бе навръх Великден през 1998-а година в Ловеч. След серия скандали на терена мачът завърши 1:1, но имаше и второ действие извън него. Бе присъдена служебна победа на Левски заради нередовна картотека на Радостин Кишишев. Въпреки това обаче, Литекс отново стана шампион.

Така бе и през сезон 1998/99. И двата сблъсъка между „сини“ и „оранжеви“ завършиха наравно, което отново бе в полза на Литекс. С цената на победа за „оранжевите“ бе и ремито в скандалния мач през есента на 2009-та (2:2) на „Герена“, завършил с 3 червени картона. В ответния мач пък Литекс разби съперника си с 3:0 и пак грабна титлата. За последно ловешкият тим влезе като водач в този сблъсък през август 2013-та. И тогава той приключи наравно – 1:1. Гари Родригес откри за Левски от дузпа, а две минути по-късно Джордан изравни за Литекс.

В крайна сметка, фактите показват, че от 7 мача, в които „оранжевите“ са водачи, двата тима имат по една победа (плюс още една служебна за Левски), а 4 срещи са приключили без победител. С оглед на сегашната ситуация ремито изглежда стратегически малко по-изгодно за Левски.

Ощр от категория Анализ