Намери ни
To Top

Мирослав Живков: Първите ни генерални репетиции са 3 контроли с Бразилия

Мирослав Живков готви националния отбор за мъже под 19 години за световното първенство в Аржентина през август. До мондиала програмата на нашите е изключително натоварена. Започваме с три приятелски мача срещу Бразилия, следва олимпиада и турнир за адаптация в Бразилия.
Живков даде ексклузивно интервю пред официалния сайт на БФ Волейбол за подготовката и очакванията.


– Г-н Живков, премина половината от подготовката за световното първенство. Какво направихте досега и какво предстои?


– През първата част имахме за цел да подготвим отбора, за да има необходимите физически и технически качества. Благодарение на тях ще влезем в игрови ритъм и да се подготвим по най-добрия начин. Влизаме в етап, в който ще търсим спортно-техническа реализация, ще търсим необходимия брой контроли.

– Заминавате след два дни за Франция. Какво предстои там?


– Във Франция ще играем три контроли с Бразилия. Това са първите ни генерални репетиции, в които ще търсим израстване на отбора, изясняване на състава, на който ще разчитаме. Ще проверим моментната форма на всеки състезател и съответно индивидуалните качества. Така трябва да влязат в колективни отборни действия, които да ни доведат до добър резултат.

– С колко състезатели заминавате?


- Ще пътуваме с 16 играчи. В трите мача ще дадем възможност повечето да получат доста игрово време. Така ще получим ясен отговор къде се намираме спортно-технически и отборно.

– След подготовката във Франция предстои Балканиада в Албания. Колко важна е тя за вас?


- От първия ден, когато започнахме подготовка, търсим основен мотив в тима – да правим всичко по най-добрия начин, да изваждаме максимума от себе си, от всяка тренировка. Искам да покажем на какво е способен този отбор. Разбира се, на Балканиадата ще се стремим към най-добри резултати и реализация.

– Реална цел ли е спечелване на Балканиадата?


– Ще се опитаме във всеки мач да направим най-доброто от моментното ни състояние. Ако то е достатъчно, за да спечелим двубой, група или турнир, ще се радвам.

– Последната част от подготовката ще е в Бразилия. Какво предстои там?


– В Бразилия също има планирали контроли. Това ще е заключителната фаза на нашата игрова подготовка. Надявам се дотогава да имаме точна и ясна представа от състоянието на всеки. Искам момчетата да са в оптимална форма. Пожелавам си да се запазим здрави, дано нямаме болежки, които да попречат на представянето ни. Дано дотогава да сме напълно наясно с кои състезатели ще участваме на световното.

– За какво мечтаете на Мондиала?


- Всеки състезател да даде най-доброто от себе си. Да стигнем максимално напред. Добрата работа и колективният дух, който цари в отбора, да го пренесем в работата. Всичко това да се превърне в позитивен спортен резултат. И когато всички състезания свършат, всеки състезател и треньор в щаба да бъде удовлетворен от свършеното. Младежките отбори са етап от развитието на един играч. Нашата основна цел и моята амбиция е, когато завърши сезона, всеки състезател да е израснал спортно-технически, колективно и ментално. Това да е следваща голяма крачка в развитието. Ще търсим най-доброто. Имаме силен отбор. Момчета с чудесни физически качества. Опитваме да ги трансформираме в спортно-технически. После да направим добър колектив. Всичко това да пренесем със самочувствие в играта. И, разбира се – да имаме малко късмет.

– Колко голяма е вътрешната конкуренция?


– На повечето постове има добра конкуренция. Има и лидери, които през годините показват качества и израстване. Например Симеон Николов ще участва на световното първенство и под 21 години. Той води подготовка повече с горния набор. Опитваме да направим добър баланс в работата и Мони да може да идва и на нашите тренировки. Това е трудност. Но след като има качества да играе в гордия тим, трябва да го направи по най-добрия начин. А след това да го стори и при нас. Федерацията ни осигури отлични условия, за да можем да водим 8-седмична подготовка на най-високо ниво. Условията в залата на „Левски“ ни дават възможност да тренираме добре. Всичко подредихме по прекрасен и професионален начин.

Ощр от категория Волейбол