Намери ни
To Top

Как от Саудитска Арабия избират към кои футболисти да се насочат

Заплашва ли трансферната инвазия на клубовете от Саудитска Арабия европейския футбол? Това е въпрос, който все по-често си задаваме през последните месеци, а категоричен отговор липсва, защото никой не знае докъде се простират амбициите на петролните шейхове. Преминаването на Кристиано Ронало в Ал-Насър след края на Мондиал 2022 беше само сигнал за това, което предстои. Португалската мегазвезда не успя да блесне истински в първите си мачове в Саудитска Арабия, но неговото присъствие в местната лига мотивира и останалите водещи клубове в страната да погледнат към европейския пазар. Карим Бензема и Н’Голо Канте подписаха с Ал-Итихад, Рубен Невеш парафира с Ал-Хилал, а още сделки ще бъдат финализирани до броени дни.


Всички специалисти по света са обединени от теорията, че големите инвестициите във футбола в Суадитска Арабия са свързани с кандидатурата за домакинство на Световното първенство през 2030 година.

Как обаче клубовете от Саудитска Арабия избират към кои футболисти да се насочат? Този интересен въпрос има и още по-интересен отговор. Оказва се, че всъщност немалка роля в целия процес играят две от най-влиятелни фигури в европейския футбол. Става въпрос до президентите на двата испански колоса Реал Мадрид и Барселона, съответно Флорентино Перес и Жоан Лапорта, които имат много ясен план защо да помогнат на богаташите от Саудитска Арабия, споделят много близки източници до боса на каталунците.

Двамата водят тайни разговори с шейхове от азиатската страна и им помагат да се ориентират към някои от грандовете на Стария континент, които изпитват сериозни финансови проблеми. Това улеснява привличането на играчи, които при други обстоятелства трудно биха поели към Саудитска Арабия. В замяна Перес и Лапорта получават солидни средства, благодарение на които поддържат идеята си за Суперлига, която вбеси УЕФА и накара футболната централа на Европа да задейства цялата си мощ, за да провали проекта на 12 от най-големите футболни клубове на планета в рамките само на 48 часа.

Както е известно, именно Реал и Барселона, заедно с Ювентус, са в основата на проекта, който заплашва тотално да обърне с главата надолу футбола в Европа. Първоначално към тях се присъединиха още 9 клуба ( Милан , Интер, Челси, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Арсенал, Манчестър Сити, Тотнъм и Атлетико Мадрид), но те бързо се оттеглиха след реакцията на ФИФА и УЕФА, които заплашиха бунтовниците със строги санкции. Наскоро Ювентус, който е преследван от доста проблеми в Италия и Европа, също обяви, че се отказва от проекта, за да стопли отношенията си със силните хора от Нион.

В края на месец май Лапорта пътува до няколко арабски страни и една от срещите му беше с президента на футболната федерация на Саудитска Арабия Ясер Ал-Мишехал, който пък е в основата на големите трансфери в местната лига, тъй като всичко минава през разрешението на футболната федерация.

Каталунското издание “Мундо Депортиво” публикува снимка от въпросната среща, проведена в Рияд. Визитата на Лапорта предизвика широк отзвук в социалните мрежи, защото в този период още не беше ясно дали Лео Меси ще избере да се върне в Барселона, или също ще се изкуши от парите на арабските шейхове. В крайна сметка, аржентинецът избра предложението на Интер Маями и от новия сезон ще играе в САЩ, въпреки огромното желание на Ясер Ал-Мишехал да види седемкратния носител на “Златната топка” в Суадитска Арабия, саудитецът дори бе подготвил невижданите в света на футбола 400 милиона евро на година за суперзвездата.

Великият аржентинец обаче показа на всички фенове на най-обичаната игра на планетата, че не всичко е пари и дори в този модерен и динамичен свят, част от романтиката във футбола продължава да съществува, отивайки там, където той и семейството му иска, а не където парите са водещата сила. Именно тази романтика е в основата футболът да е толкова велика игра.


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория Световен футбол