Намери ни
To Top

Дарио Симони ще води треньорски семинар на БФ Волейбол в Стара Загора

Българска федерация волейбол (БФВ) и Комисията за детско-юношески волейбол (КДЮВ) организират двудневен открит Треньорски семинар, който ще се проведе в Стара Загора. Събитието е планирано за 8 и 9 юли, като то е част и от програмата на „Турнира на талантите“ (5-9 юли).

Главен лектор ще бъде италианеца Дарио Симони, който бе част от националния отбор на България през 2014 г. като помощник на Камило Плачи, след това става асистент на българския специалист Радостин Стойчев в Трентино Волей и във Верона.


Носител е на Купата на CEV за 2008 г.

Темите на лекциите му ще бъда две: „Методология на тренировката – структура и съдържание“ и „Блокада – техника на изпълнение на елемента и най-често допусканите грешки“. Освен теоритичната част, е планирано и едно практическо занимание. Те ще се проведат в зала „Иван Вазов“ в Стара Загора.

БФВ ще покрие разноските на един треньор от всеки клуб, подал заявка и взел участие в Държавните първенства за подрастващи за сезон 2022/2023г. Крайният срок за записване е до 25 юни 2023 г.

Семинарът е отворен за всички желаещи. При желание за участие на повече треньори от даден клуб, всеки може да посети семинара за собствена сметка.

Дарио Симони започва треньорската си кариера в отбори в провинция Бреша. През 1995 г. тренира първодивизионния женски отбор. През 1997 г. се издига до Серия B1 като помощник-треньор в Роденго-Саяно (отбор, който през 1999 г. е прехвърлен в столицата на провинцията от Марчело Габана). Опитът му в Габека Палаволо Бреша приключва през 2002 г., след два сезона в Серия A2. През 2003 г. той се присъединява към екипа на Габека Волей на президента Габана, като по този начин прави своя дебют в Серия A1. На 30 ноември 2004 г., поради освобождаването на Енцо Валдо, е повишен в първи треньор и остана начело на отбора през целия сезон 2005-06. През 2008 г. става заместник на Роберто Серниоти в М. Рома Волей, с който спечели Купата на CEV, а през следващата година се завръща в Габека, която междувременно преминава в Монца. През 2011 г. започва своя опит в Топ Волейб в Латина, с който достига до финал (но без да спечели трофея) на европейско състезание в две поредни години. От 21 януари 2014 г. е първи треньор на Понтин, повикан да замени напускащия Роберто Сантили, а през лятото седи на пейката на националния отбор на България. На 22 август същата година е привлечен от Трентино Волей като помощник на Радостин Стойчев, а към днешна дата двамата продължават да работят заедно и в италианския „Верона“. Пристигането на Симони и у нас е и със съдействието на Стойчев.

Ощр от категория Волейбол