Намери ни
To Top

Доктор Марко: Хорнър щеше да отиде във Ферари

Кристиан Хорнър сериозно е обмислял възможността да напусне Ред Бул и да поеме тима на Ферари през миналата година. Това обяви съветникът на Ред Бул във Формула 1 доктор Хелмут Марко. Преди време Хорнър потвърди само, че е получил покана от Скудерията да заеме поста на Матиа Биното, но е отказал.

Хорнър е начело на Ред Бул от първия ден на тима, който е изграден на базата на дотогавашния отбор на Ягуар във Формула 1.


От 2005 година насам Ред Бул има 6 световни титли при пилотите и пет при конструкторите. Ред Бул започна изключително силно и настоящия сезон със седем победи в първите 7 състезания.

Доктор Марко за първи път разказа в подробности колко близо е бил Хорнър до решението да напусне Милтън Кийнс в посока Маранело.

„Трябваше ми цяла нощ, за да убедя Хорнър да остане в Ред Бул и това ни струва допълнителни милиони”, потвърди Марко, който преди години също цяла нощ убеждава Ейдриън Нюи да остане в тима.

Самият Нюи разказа наскоро за два опита да бъде привлечен от Ферари – през 1993 и 1997, като това се случва доста преди създаването на Ред Бул. В първия случай той остава верен на Уилямс, а във втория преминава от Уилямс в Макларън.

Доктор Марко сега разказа и за третия опит на Ферари да привлече Нюи. Това е станало през 2014 година, като италианците са му предложили „абсурдно много пари”.

„Лука Ди Монтедземоло вече се хвалеше из падока, че си е осигурил Нюи – припомни си Марко пред вестник Blick. – Беше готов да обяви официално сделката. Но отново в рамките на една нощ преговори ние успяхме да променим решението на Нюи.”

И в двата случая убеждаването на Нюи и на Хорнър означава допълнителни разходи за увеличаване на заплатите им, но доктор Марко допълни, че „добрите резултатите няма как да са евтини.”

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт