Намери ни
To Top

Ето кой с какви гуми разполага преди старта в Испания

Очакванията на официалния доставчик на гуми във Формула 1 Пирели е днешната Гран При на Испания да включва минимум две спирания в бокса. Данните на италианската компания показват, че най-бързият вариант за покриване на дистанцията от 66 обиколки ще бъде старт със софт, след което да се направят два стинта с хард.

Това обаче няма да бъде възможно за голяма част от пилотите, които не разполагат с два комплекта от твърдите смеси за състезанието на „Каталуния“. По два чифта от хард имат единствено пилотите на Ред Бул, Ферари, Алфа Ромео и Уилямс.


Всички други състезатели разполагат с по само един чифт от най-твърдите смеси за този уикенд.

Това означава, че те ще трябва да се насочат към алтернативна стратегия, която да включва и използването на гумите медиум. От тях всички пилоти, с изключение на тези на Хаас, имат по само един комплект. Кевин Магнусен и Нико Хюлкенберг пък разполагат с два по чифта от средно твърдите гуми.

Що се отнася до най-меките смеси пилотите в челото нямат чисто нови гуми, като Макс Верстапен и Карлос Сайнц има по три комплекта софт, които бяха използвани в квалификацията. Всички техни съперници от челната десетка на стартовата решетка са с по четири чифта вече карани гуми софт. Това не важи за Хюлкенберг, който също като Верстапен и Сайнц има три комплекта от меките смеси. Пилотите, които ще са извън топ 10 на старта има по поне един чифт чисто нови гуми софт, а Магнусен, Шарл Леклер и Логан Сарджънт са с по два.

Състезанието за Гран При на Испания, осми кръг за сезон 2023 във Формула 1, започва днес в 16:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо със Sportal.bg.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт