Намери ни
To Top

Шампионът срещу претендента: Балкан посреща Черноморец в първия дуел за титлата в НБЛ

Финалната серия за шампионската титла в Националната баскетболна лига започва тази вечер. Тя противопоставя действащия носител на трофея в лицето на Балкан и амбицирания за исторически първи триумф тим на Черноморец. Двата тима дават ход на битката днес от 19:00 часа в зала „Арена Ботевград“, като срещата ще се предава пряко в ефира на Max Sport 2.

Серията е във формат до три победи от общо възможни пет мача, като Балкан разполага с домакинско предимство и ще приеме първите два мача на своя територия – днес и в понеделник.


След това серията се измества в Бургас, като „акулите“ ще бъдат домакини на мач №3 в четвъртък. Ако се стигне до четвърти двубой, той отново ще е на територията на „акулите“ и ще се състои следващата събота, а серията би могла да завърши с решителен пети мач във вторник (6 юни) в Ботевград.

Въпреки че в хода на сезона премина през треньорска рокада и трябваше да смени почти всичките си чуждестранни попълнения, отборът на Балкан отново е на финал в първенството. „Зелените“ завършиха на второто място в крайното класиране на редовния сезон, но в плейофите допуснаха само една загуба към този момент. На четвъртфиналите отборът на Петър Златанович преодоля Берое с 2-0 победи, а след това ботевградчани се справиха и с ЦСКА, постигайки обрат в серията, за да я затворят с 3-1 успеха. Така Балкан си извоюва правото да се бори за втора поредна и общо седма шампионска титла на България, но предизвикателството на финала няма да е никак леко.

Черноморец е най-силно играещият отбор от началото на календарната година и резултатите го показват. Момчетата на Васил Евтимов спечелиха 14 от общо 18-те си мача в редовния сезон през 2023-а и така влетяха в плейофите като един от най-горещите тимове в шампионата. „Акулите“, за които се смяташе, че са скрити фаворити за титлата, доказаха определението си и след като елиминираха Спартак Плевен с 2-0 на четвъртфиналите, изхвърлиха и лидера в редовния сезон Рилски спортист с 3-1 успеха във фазата преди финала. По този начин бургазлии си осигуриха историческо участие на финал в първенството, но със сигурност в клуба нямат намерение да се задоволяват само с това.

Балкан и Черноморец се изправиха един срещу друг три пъти в редовния сезон, като ботевградчани записаха баланс от 2-1 срещу своя съперник. Шампионите спечелиха и двете си домакинства в Ботевград – първото с 83:78, а второто с 92:88, докато пък бургазлии записаха единствения си успех на своя територия с 93:83 в зала „Бойчо Брънзов“.

БАЛКАН – ЧЕРНОМОРЕЦ

НАЧАЛО: 19:00 ч. 

ЗАЛА: „Арена Ботевград“ 

СЪДИИ: Мартин Хорозов, Калоян Костов, Славчо Нучев

ИЗЛЪЧВАНЕ: Max Sport 2

ВЕРОЯТНИ ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

БАЛКАН: Пол Джаксън, Павлин Иванов, Христо Захариев, Денг Адел, Мануел Суарес

ЧЕРНОМОРЕЦ: Мунис Туту, Джордан Тъкър, Георги Боянов, Симеон Лепичев, Макол Мойен

Ощр от категория Баскетбол