Намери ни
To Top

Прогноза: Ред Бул ще продаде Алфа Таури преди 2026

Ред Бул ще продаде втория си отбор във Формула 1 Алфа Таури преди влизането в сила на следващия пакет технически правила, тъй като компанията няма реална полза от тима. Това е прогнозата на експерта по бизнеса, свързан с Формула 1 Марк Галахър.

Ред Бул участва във Формула 1 с два отбора от 2006 година, когато компанията купи легендарния опашкар Минарди и го прекръсти на Торо Росо. През годините за Торо Росо караха някои от най-големите звезди в съвременната Формула 1 като Себастиан Фетел и Макс Верстапен, а през 2020 тимът беше прекръстен на Алфа Таури – както се казва компанията за дрехи на Ред Бул.


В последните сезони обаче Алфа Таури се срина в дъното на класирането, като завърши на 9-о място миналата година, сега отново е на предпоследната позиция с едва 2 точки от първите 5 състезания.

От Ред Бул редовно отричат, че ще продават Алфа Таури, но слуховете за това станаха още по-упорити след смъртта на Дитрих Матешиц, а доктор Хелмут Марко призна, че компанията вече е получила няколко оферти за продажбата на Алфа Таури.

“Ред Бул вече няма нужда от Алфа Таури – обясни Галахър, който във Формула 1 е работил за Ред Бул, Джордан и Косуърт. – Ред Бул да притежава два отбора беше идея на Матешиц, освен това в ерата на Бърни Екълстоун по този начин компанията имаше по-голямо влияние в спорта. А и доктор Марко разполага с отбор за развиване на младите таланти на Ред Бул. Два отбора от 10, това са 20% от стартовата решетка. В днешно време обаче това няма такова политическо значение както преди 10 или 15 години. При Либърти Медия Формула 1 се промени сериозно и сега Ред Бул може да продаде Алфа Таури за страхотни пари.”

Галахър дори обясни какво означават “страхотни пари” според днешните стандарти на Формула 1.

“Цената на Алфа Таури би могла да е 500 милиона долара, интересът за влизане във Формула 1 огромен – потвърди бизнес експертът. – Дори цената може да е по-висока. Има група кандидати за влизане във Формула 1 – някои от тях са сериозни и имат пари, други са просто нелепи кандидати, които само мечтаят. Освен това, като марка Алфа Таури явно не постига целите си, така че е резонно тимът да бъде продаден. Ще се изненадам ако тимът все още е собственост на Ред Бул за началото на сезон 2026, когато ще влязат в сила новите технически правила, дотогава ще е продаден.”

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт