Намери ни
To Top

Общо 74 заявки за рали „Сардиния“, Rally1 колите ще са 9

Организаторите на шестия кръг за сезон 2023 в Световния рали шампионат (WRC) рали „Сардиния“ публикуваха стартовия списък за състезанието, което ще се проведе от 1 до 4 юни.

Той включва общо 74 коли, а девет от тях ще са в Rally1 класа. Както бе потвърдено и по-рано Тойота отново ще може да разчита на Себастиен Ожие за италианската надпревара, а освен него на старта ще застанат световният шампион Кале Рованпера, Елфин Еванс и Такамото Кацута.

Хюндай ще ползва услугите на двамата си титуляри Тиери Нювил и Есапека Лапи, както и на Дани Сордо, за когото това ще бъде второ поредно рали след участието му в Португалия.


Както е известно испанецът трябваше да дели третата кола на корейския производител с Крейг Брийн, но смъртта на ирландеца промени тези планове. От Хюндай вече потвърдиха, че Сордо няма да кара във всички ралита до края на сезона, но все още не се знае кой ще бъде привлечен, за да му партнира.

В рали „Сардиния“ тимът на М-Спорт отново ще има две коли, една за световния шампион за 2019 Ойт Танак и една за Пиер-Луи Лубе. Първи на старта от колите в Rally1 клас ще бъде Рованпера, който след победата си в рали „Португалия“ оглави генералното класиране. След финландеца на старта ще застанат съответно Танак, Ожие, Еванс, Нювил, Лапи, Сордо, Кацута и чак тогава ще дойде редът на Лубе.

Колкото до WRC2, от този клас ще има общо 40 коли на старта, включително и лидерът в подреждането в WRC2 след рали „Португалия“ Йоан Росел със Ситроен. Заедно с него в „Сардиния“ ще стартират още Оливър Солбер, Андреас Микелсен, Николай Грязин, Теему Сунинен и действащият шампион Емил Линдхолм. Победителят от „Португалия“ Гас Грийнсмит също ще участва в състезанието, но няма да печели точки за класирането в WRC2 в него.

Рали „Сардиния“ ще включва 19 отсечки с обща дължина от 322.79 километра, като най-дълъг ще бъде петъчният ден. Той ще съдържа шест етапа, включително две минавания по дълги 49.9 километра „Монте Лерно“. Добрата новина за всички пилоти е, че и в петък, и в събота ще има сервизна зона на обяд. Сервиз няма да има единствено в неделя, когато отсечките са с обща дължина от 46.02 километра.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт