Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/05/screenshot442973.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Съдът задължи концесионера на Витоша да ремонтира „Конярника“ – Sportove
Намери ни
To Top

Съдът задължи концесионера на Витоша да ремонтира „Конярника“

Ски-центърът Конярника на Витоша, който от години се руши, трябва да бъде ремонтиран. Това реши Върховният административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Магистратите приеха, че заповедта на главния архитект на София Здравко Здравков е издадена в съответствие с приложимите материалноправни разпоредби.


Решението отменя и постановлението на Административен съд София – град, като посочва, че решението на АССГ е в противоречие със закона и събраните по делото доказателства.

През 2021 г. е одобрен констативен протокол на комисия, назначена от главния архитект на София Здравко Здравков, за обследване на състоянието на строеж „Стационарен ски – влек „Конярника“ в Природен парк „Витоша“, м. Конярника. На собственика на обекта е наредено в срок от 3 месеца да извърши ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и привеждане в съответствието с изискванията на закона на строежа, включително лифтова станция и въжена линия с фундаменти, носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми. Заповедта задължава собственика също да обезопаси лифтовата станция, да изготви конструктивно обследване на строежа и да представи и съгласува инвестиционен проект за обекта.

Констативните протоколи показват, че въжената линия и чайната не отговарят на изискванията и не са в състояние да изпълняват функцията си, поради което трябва да бъдат ремонтирани и поддържани в изправно състояние.

Констатираното по делото и от съдебно-технически експертизи лошо техническо състояние на ски – влека и компроментираният покрив на сградата, както и нейната необезопасеност и занемареност, безспорно установяват наличието на обекти, за които са налице предпоставките за издаване на заповед от страна на административния орган за извършването на ремонт, отбелязват магистратите.

stolica.bg

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558