Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/05/screenshot442961.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Стела – момичето, което свързва екологията и спорта – Sportove
Намери ни
To Top

Стела – момичето, което свързва екологията и спорта

За поредна година Българската федерация по хандбал проявява отговорно отношение към опазването на околната среда. По време на Световната купа за мъже във Варна пластмасовите бутилки от вода се събираха разделно за рециклиране.

Инициативата е съвместна между родната централа и неправителствената организация „Power Jump“. Тя изпълнява проекти по време на  големи спортни събития #СпортБезОтпадъци и “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!”, координирани в цялата страна от Сдружение „БГ Бъди Активен“.


#БезОтпадъци цели да се намаляват отпадъците на пространствата, използвани за спорт с насърчаване на устойчивостта в разделното им събиране. По време на Световната купа бяха поставени ШишеЯди, обслужвани от доброволците на събитието.

Този тип събития насърчава участниците, организаторите, доброволците и зрителите да възприемат екологични практики и да минимизират количеството генерирани отпадъци.

#СпортБезОтпадъци  е с мисия да мотивира  организатори на спортните събития в България техните, участници и публика да са по отговорни към природата.

Най-активна по-време на Световната купа в събирането на пластмасовите бутилки беше Стела Илиева. Намираме Стела до саксиите с цветя около Двореца на културата и спорта, които полива за пореден път.

„Това е „спестената“ вода от полуизпитите бутилки, която аз събирам и след това използвам за поливане на цветята. Винаги на такива големи събития остава огромно количество вода, която, ако не използвахме по този начин, просто отива в канала. Трябва да променим мисленето на хората, тъй като много често от една бутилка вода се изпиват няколко глътки и след това тя просто се изхвърля. Само за това събитие водата, която събрахме от използвани бутилки е повече от 200 литра. Има събития, на които достига до 300-400…“, обяснява ни Стела.

Тя е на 27 години от град Варна. От вече две години, въпреки пандемията от COVID -19, участва в организирането на различни събития като доброволец. Най-често това са благотворителни кампании и спортни турнири.

„Освен спорта, другата тема, която силно ме вълнува е екологията. В момента пиша своята дипломна работа на тема „Екологосъобразно трeтиране на органични битови отпадъци чрез домашно компостиране“. През 2021 и 2022 г. бях сред номинираните в националния конкурс на Министерството на младежта и спорта „Мисията Доброволец – (НЕ)Възможна“. През декември 2021 г. спечелих националния приз „Доброволец на годината“ в категория „Спорт и физическа активност“ в конкурса на фондация „Астика“. На Годишните награди за доброволчество на TimeHeroes – ГЕРОИТЕ 2022 бях отличена с приза за посветеност, понеже през изминалата година участвах в близо 15 инициативи – благотворителни и екологични кампании и спортни събития“, разказва ни Стела.

Илиева е убедена, че спортът и опазването на околната среда могат да вървят ръка за ръка.

„Казват, че спортът е здраве и наистина е така. Но за да сме здрави трябва да пазим и природата около нас. Именно затова за мен е толкова важно след провеждането на спортни събития, особено от ранга на Световни купи и Европейски първенства, управлението на отпадъците да се извършва правилно. Желанието ми е в големите спортни съоръжения на България да бъдат обособени места за разделно събиране на отпадъците, най-вече на пластмасови бутилки и кенчета,. Ето, свидетели сме как на 5-дневно събитие се генерира огромно количество отпадък и в частност пластмасови бутилки, кенчета и капачки и стотици литри вода. Щеше да бъде разхищавана, ако не бяхме ние“, казва Стела.

Тя има ясна мисия как да оползотвори събраната пластмаса и кенчета.

„Успяхме да съберем 15 чувала със смачкани бутилки, които са 42 кг. Те ще бъдат предавани в машина, която при предаване на бутилка или кенче, пуска храна за уличните животни. Аз слагам торбичка отдолу и вървя из града, за да я сипвам на бездомните животинки. Капачките предавам на варненската организация „Аз Вярвам и Помагам“ , които вече за осма година провеждат своята кампания за събиране на капачки и помагат закупуването на медицинска апаратура и детска линейка за град Варна. Кенчетата предавам на „Приятелите на Рали“ за тяхната кампания „КенEрджи за Рали“, организирана от родителите на детето. Тяхната Рали и много деца по света страдат от Синдром на Лий, болест за която все още няма лек, но екип от учени се е заел да намери“, обяснява ни Стела Илиева.

Синдром на Лий засяга процеса на производство на енергия в клетките. Когато производството не е достатъчно най-енергоемките клетки започват да умират. Поради това заболяването засяга много органи и системи – мозък, зрение и слух, черен дроб, бял дроб, сърце и други. To отнема способността на децата да преглъщат храна и вода без да се задавят, да виждат и да чуват, да вървят и играят, да говорят и да се учат, да живеят.

„Хартията се предава за ежегодната есенна кампания „Ами, ако Ви кажем, че можем да спасим горите, организирана от младежки клуб „Interact club Varna. Със събраните средства от рециклираната хартия те закупуват и засаждат дръвчета в града“, продължава Стела.

„Надявам се, че с моите действия успявам да вдъхновя и останалите доброволци, както и всички хора и че съм дала добър пример. Вярвам, че доброто е заразно и се надявам и те от своя страна да са започнали да събират отпадъците си разделно. Тук е моментът да благодаря на първо място на БФ Хандбал за подкрепата и съдействието, на момичетата, които бях помолила да се включат в тази моя инициатива по събирането на отпадъците – Диана Денева, Мария Тодорова и Галина Динкова. Без тях нямаше да се справя. Бих искала да благодаря и на моя приятел Денислав Христов за това, че през цялото време беше заедно с мен в залата“, отправя своите благодарности Стела и завършва: „Силно се надявам, че чрез нашите действия сме дали добрия пример на хората около нас по време на събитието и сме ги накарали да се замислят!“

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558