Намери ни
To Top

Алонсо подкрепи скъсяването на DRS зоните в Маями

Вчера Международната автомобилна федерация (ФИА) обяви, че две от трите DRS зони на пистата в Маями ще бъдат скъсени с по 75 метра за предстоящата този уикенд Гран При на Маями.

Това решение не се понрави на част от пилотите, които изразиха своето недоволство към ФИА, че не се вслушва в техните коментари, че през тази година изпреварванията са станали по-трудни и няма нужда от скъсяване на DRS зоните.

В тази група обаче не попадна двукратният световен шампион Фернандо Алонсо, който по време на вчерашния медиен ден в Маями сподели своето мнение, че ФИА са постъпили правилно.

„Мисля, че беше правилно – отговори Алонсо на въпроса дали решението на ФИА е било правилно.


– Миналата година тук изпреварванията може би бяха най-лесни и аз мисля, че това е причината ФИА да скъси DRS зоните. Миналата година в Баку изпреварванията също бяха лесни и затова и там скъсиха DRS зоната.

„Чух, че Люис (Хамилтън) се оплакваше, че зоната беше твърде къса, което за тях, с голямото челно съпротивление може би беше така. Но пък за Ред Бул тя беше твърде дълга. Макс (Верстапен) задмина Шарл (Леклер) още на финалната линия, след което успя да се върна на състезателна траектория за първия завой. Така че за една кола беше твърде дълга, а за друга твърде къса.

„Аз смятам, че ФИА калкулират на база миналогодишните състезания. Баку и Маями бяха в графата с много изпреварвания, те бяха лесни там. Затова сега DRS зоните ще са по-къси. Нека видим какво ще стане тази година, трудно е да се предвиди“, каза още испанецът.

Против скъсяването на DRS зоните пък се обявиха Джордж Ръсел и Шарл Леклер, които заявиха, че се надяват занапред ФИА да се вслушва в думите на пилотите и да не скъсява повече DRS зони. Ръсел бе сред основните критици на решението DRS зоната на старт-финалната права в Баку да бъде скъсена със 100 метра миналата седмица.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт