Намери ни
To Top

Плейофите в НБЛ започват, а акцентът пада върху Вечното дерби

<犀利士
iframe src=“https://sportal.bg/video_embed/aWQ9MjAyMzA1MDExODM5MjI5MzY4Ng==?autoplay=1&floating=1&muted=1″ width=“768″ height=“433″ framespacing=“0″ frameborder=“no“ scrolling=“no“ allowtransparency=“true“ allowfullscreen>

Тази вечер ще започне заключителната част от сезона в Националната баскетболна лига. Осемте най-добри отбора от редовния сезон ще поставят начало на своето участие в плейофите на първенството. Всяка една от четирите четвъртфинални серии ще стартира днес от 19:00 часа, като форматът е до две победи от общо възможни три мача.

Акцентът в първия кръг пада изцяло върху Вечното дерби между ЦСКА и Левски, които ще се изправят в повторение на финала за Купата на България отпреди около два месеца.


Останалите три двойки са не по-малко интересни. Шампионът Балкан приема Берое, от когото допусна загуба на свой терен в последния мач помежду им в редовния сезон. Черноморец и Спартак Плевен излизат един срещу друг в двубой на два от отборите в най-добра форма, а Рилски спортист ще премери сили с Академик Пловдив, който бе един от малкото отбори, успял да го победи в основната фаза от кампанията.

РИЛСКИ СПОРТИСТ – АКАДЕМИК ПЛОВДИВ

Лидерът в редовния сезон Рилски спортист започва похода си към първа шампионска титла в своята история с битка срещу завършилия на осмата позиция Академик Пловдив. Възпитаниците на Людмил Хаджисотиров отново бяха най-добрият отбор в редовния, печелейки 26 от 30-те си мача. Една от четирите им загуби обаче бе нанесена именно от пловдивчани, които съумяха да надиграят своя опонент с 87:83 в Пловдив преди три седмици. Тимът на Йордан Янков е много труден за побеждаване на свой терен, но колебливостта му вън от дома и фактът, че Рилски ще разполага с домакинското предимство, накланя сериозно везните в полза на самоковци. Преди загубата в Пловдив те разгромиха Академик с 35 точки разлика пред своите фенове в Самоков в единственото си домакинство срещу този съперник през кампанията.

БАЛКАН – БЕРОЕ

Актуалният шампион Балкан ще премери сили с Берое в серия, в която ботевградчани са безспорни фаворити. Независимо от това, че ботевградчани допуснаха изненадваща загуба от този съперник на своя територия с 82:83 преди един месец, то те са по-постоянният отбор и могат да разчитат на своята защита, която обикновено излиза на показ в плейофите. През целия сезон отборът на Берое не можеше да намери себе си в дефанзивен план и от началото на календарната година допусна поне 100 точки в коша си в седем двубоя. Балкан пък е един от тимовете, които залагат много на своята защита, така че отборът на Петър Златанович има сериозно предимство в предстоящата си серия със старозагорци.

ЦСКА – ЛЕВСКИ

Вечното дерби ще озари програмата на плейофите, и то още в четвъртфиналната фаза. Това стана факт, след като ЦСКА поддържаше ниво през целия сезон, което му донесе третото място в крайното класиране, докато Левски направи добър старт, но след това не успя да запази формата си и се свлече до шестата позиция. Така двата тима, които се бориха за Купата на България в края на март, сега ще излязат един срещу друг в спор за място на полуфиналите. В редовния сезон „червените“ спечелиха два от трите двубоя над големия си враг, след като записаха две домакински победи със 78:52 и 77:72, докато Левски спечели срещата в зала „Универсиада“ в началото на сезона с 95:92. Първият мач ще се проведе в залата на ЦСКА, докато вторият ще се състои в „Универсиада“ в петък. Евентуален трети двубой ще се изиграе отново на територията на „червените“, които имат домакинско предимство заради по-високото си класиране.

ЧЕРНОМОРЕЦ – СПАРТАК ПЛЕВЕН

За съжаление, сезонът за един от двата отбора ще приключи още тук. Черноморец, който с течение на кампанията намери истинското си лице и с няколко добри трансфера в течение на сезона успя да се превърне в скрит фаворит за титлата, се изправя срещу плевенчани, които записаха значително подобрение при Любомир Минчев и в крайна сметка съумяха да окупират петото място в крайното класиране. Ключов фактор в серията ще е домакинското предимство на „акулите“, които запазиха дома си неприкосновен срещу този опонент в редовния сезон, като спечелиха и двата си мача с плевенчани – 88:81 и 90:76 в зала „Бойчо Брънзов“. Спартак обаче триумфира в „Балканстрой“ с 84:77, но това беше още в началото на сезона, когато в състава на бургазлии все още бяха някои от несполучливите им придобивки, а плевенчани можеха да разчитат на стълба си в подкошието в лицето на Барет Бенсън.

Ощр от категория Баскетбол