Намери ни
To Top

Росен Барчовски пред Sportal.bg: Трябва да победим Левски още в първия мач

ЦСКА приема Левски в първия мач от четвъртфиналната фаза на плейофите в Националната баскетболна лига, а преди това старши треньорът на „армейците“ Росен Барчовски застана пред камерата на Sportal.bg, за да разкрие очакванията си за сблъсъка с вечния съперник.

– Ударно начало на плейофите – още на четвъртфинал ЦСКА се изправя срещу Левски. Какви са очакванията за този сблъсък? 
– На хората – вероятно големи.


Предполагам, че им се иска да гледат зрелище, ако може три мача. Това е добре за баскетбола. На мен лично и очакванията ми и желанията ми съвпадат. Трябва да победим още в първия мач. В плейофните серии първият мач е важен психологически. Не решава всичко, но след като сме домакини очаквам да спечелим.

– Не Ви ли е яд поне малко, че двата отбора се срещат още на старта на плейофите, а не например на фаза финал? 
– Различни гледни точки. Не е лошо в четвъртфинала да влезеш в сериозен ритъм и от тази гледна точка е добре. Ако минеш лесно, например 2-0, а пък другият противник на полуфинала изиграе три оспорвани мача, влиза в много по-добър игрови ритъм. От друга страна е напрежение. Левски е разбира се дразнител, победи ни на финала за купата. От всякаква страна може да се разглежда. Това,  което знам със сигурност е, че два пъти ни победиха тази година – единият път за първенството с малко повече късмет, а вторият път за купата, въпреки че ни надиграха, ни победиха много трудно. Накрая имаше ситуации, в които можеше да обърнем мача. В другите мачове мисля, че ние бяхме доста убедителни, така че това нещо би трябвало да ни дава самочувствие.

– Колко е важно домакинството в първия мач от тази серия? 
– Всички твърдят, че е важно, че е много важно и всички искат да го спечелят, но не решава всичко. Това са просто три полувремена, трябва да спечелиш две от тях.

– С какво ЦСКА е по-добър от Левски? 
– С нищо не е по-добър от Левски. За да си по-добър отбор от някой, трябва да го побеждаваш непрекъснато с разлика и да го надиграваш. Това не се е случило до момента. Да, в класирането ние сме трети, те – шести. Може би по-дългата ни пейка помогна. В един период играехме много силно, направихме 10 мача поред, те бяха в малко недобро състояние. Това е разликата ни.

– След тежката загуба от Академик Пловдив в последния мач от редовния сезон как накарахте играчите да бъдат по-мотивирани? Казахте, че ще вземете мерки. 
– Ако трябва да мотивирам отбора си за плейофни мачове, особено срещу Левски, значи има нещо сбъркано.

– А какви мерки взехте в такъв случай? 
– Имахме сериозен анализ, разговор на тема подхода към мача и играта. Някъде прочетох – тотаджийски резултат. Това са пълни глупости и фантазии. Ако ме познават, знаят че при мен такова нещо не може да се случи никога. Така че този, който е написал тези думи – бързо да си върне думите назад. Така омаловажава играта на Академик Пловдив, които играят много добре напоследък, а в този мач играха страхотен баскетбол – много бърз, много вкарваха и ние не можахме да се върнем. Естествено, бяхме без Чо и без да е готов използван Брандън, така че това са двама възлови играчи. Това е, което мога да кажа за последния мач.

– В последния мач Брандън Йънг взе участие, но на какъв процент от възможностите си е готов той и какво е състоянието на Таменанг Чо? 
– Брандън е на 100% готов, Чо също физически. Малко му липсват тренировъчна и игрова практика, но той като дойде му липсваше много дълго време и точно тогава игра най-силно. Така че въобще не се притеснявам. 

– Искате да кажете, че Таменанг Чо ще вземе участие в мач №1 срещу Левски? 
– 100%.

Снимки: Борислав Цветанов

Ощр от категория Баскетбол