Намери ни
To Top

Обявиха Ел-Амин за MVP на редовния сезон в НБЛ

Гардът на Шумен Ишмаел Ел-Амин спечели приза за МВП (Най-полезен играч) на редовния сезон в Националната баскетболна лига за мъже и също стана най-резултатен в шампионата, обявиха от Лигата.

Ел-Амин завърши със средно по 24.2 отбелязани точки в първенството и по този начин остана недостижим за останалите си конкуренти в подреждането. Той премина границата от 30 точки в 10 от общо 18-те си мача в шампионата при 46% успеваемост от стрелбите си от игра, включително 38% от тройката и 83% от наказателната линия.


В топ 5 на най-добрите реализатори, с повече от половината играни мачове през сезона, са още Джордан Тъкър от Черноморец, Даръус Хол от Берое, Алън Арнет от Левски и Георги Боянов от Черноморец.

Крилото на Черно море Тича Ейвърил Угба беше една от приятните изненади като нови лица, но приключи преждевременно сезона заради тежка травма на коляното. Той заслужи приза за най-добър борец на редовния сезон (сред всички състезатели, изиграли минимум половината мачове за сезона за своя отбор). Угба постигна средни показатели от 16.3 точки, 10.6 борби и 2.4 асистенции в редовната фаза. При борците той остави зад себе си Макол Мойен от Черноморец, Мануел Суарес от Балкан, Зейн Ноулс от ЦСКА и Джон Флорвиъс от Левски.

Ъгба завърши сезона и в топ 3 при играчите с най-много чадъри. Тази класация се оглавява от центъра на Балкан Мануел Суарес – 1.5 чадъра на мач.

Един от основните показатели за качествата на един плеймейкър са направените асистенции в нападение и отнетите топки в защита. На базата на цифрите по тези показатели номер 1 за редовния сезон е Мунис Туту от Черноморец.

Гардът на „акулите“ се отличи като най-добрият подавач в шампионата със средно 9.1 асистенции на мач. След него останаха националът Деян Карамфилов от Рилски спортист, Мартин Коцев от Черно море Тича, Адриян Секулов от Шумен и Павлин Иванов от Балкан.

С по-добри показатели, но за по-малко от допустимия минимум изиграни мачове са също Райън Хароу от Балкан (8,0 средно на мач) и Джордан Калахан от ЦСКА (5,9).

Туту записа и средно по 2.6 отнети топки на мач и изпревари Адриян Секулов от Шумен. В тройката са по още един играч от Черноморец и Шумен – съответно Георги Боянов и Ишмаел Ел-Амин, а в петицата влиза и Иван Лилов от Ямбол. Това са играчите, които имат повече от 15 изиграни мача за сезона. Само три мача не достигнаха на Корнелиус Хъдсън да влезе в тази класация, а и да я оглави с 3,3 отнети топки средно на мач.

Ощр от категория Баскетбол