Намери ни
To Top

Washington Post: В САЩ не вярват в успеха на контранастъплението на ВСУ, има пречки

В Съединените щати успехът на контраофанзивата на украинските военни сили е под съмнение поради липса на оръжия и недостатъчно обучение, пише колумнистът Дейвид Игнатиус в статия за The Washington Post.

„Длъжностните лица на САЩ признават наличието на пречки пред изпълнението на този амбициозен план от Украйна“, се казва в материала.

Преди два месеца анализатори от американското разузнаване заключиха, че конфликтът в Украйна се е превърнал в „битка на изтощение“ и „се насочва към задънена улица“, според изтеклите документи на Пентагона.

Както отбеляза той, официални лица във Вашингтон все още се придържат към оценката от февруари: недостатъчната подготовка и липсата на боеприпаси ще забавят напредването на украинските войски и ще увеличат загубите им.


Предполага се, че най-вероятният резултат от контранастъплението ще бъде окупацията от Киев на малък брой територии, твърди журналистът.

На 15 април министър-председателят на Украйна Денис Шмигал по време на реч на пресконференция във Вашингтон каза, че контранастъплението на украинските войски ще започне „в близко бъдеще“ .

 

Ощр от категория