Намери ни
To Top

Росен Барчовски пред Sportal.bg: Не можем да си позволим загуба от Левски

ЦСКА приема Левски в мач от 28-мия кръг на НБЛ, а преди това старши-треньорът на „армейците“ Росен Барчовски говори пред камерата на Sportal.bg за настроението след загубата от „сините“ във финала за Купата на България, за състоянието на отбора, целите и козовете на ЦСКА.

– Г-н Барчовски, все още има ли горчив вкус от загубата на финала за Купата на България? 
– Времето лекува всичко, даже и най-лошото. Второ, след като направихме една хубава победа и то в Самоков, смятам че се поизчисти тази горчилка.


Има все още, не може да мине толкова бързо, но мисля, че вече се върна и настроението, и самочувствието.

– Разменихте си по една победа с Левски през сезона в НБЛ, но те ви водят с 2:1 успеха заради финала за Купата на България. Сега ще си го върнете ли? 
– Не можем да си го върнем или както се казва да потърсим реванш в сряда. Това може да се случи догодина на купата, ако играем пак на финал. Това са различни състезания. А в Националната баскетболна лига и за двата отбора е важен мач като класиране. Ние не можем да си позволим загуба, трябва да си запазим третото място и евентуално да сме готови при някаква грешна стъпка на Балкан, да се преборим даже за второ. Същото важи и за Левски. И те се борят за всяко място по-напред, което дава предимство в плейофите. Важен мач, но не на живот и смърт. Няма да реши нещо кой знае какво, но ще има голям залог. Предполагам, че ще има инерция и от финала за купата. За първите два мача, след които е 1:1, пак не могат да се справят някакви кой знае какви изводи, защото бяхме в корено различни състави и двата отбора, особено ние.

– Ще Ви върна пак на този мач за купата. Колко време беше нужно на играчите да се възстановят от тази загуба чисто психологически? 
– Българският народ е много мъдър. Не знам дали на друго място има такава поговорка – “Всяко чудо за три дни”. То важи и в двете посоки – или три дни се радваш или три дни страдаш. Различно е при всеки, мен малко по-дълго ме държи. Мисля, че това време, което мина оттогава е достатъчно.

– С какво можете да изненадате Левски. На финала за купата те бяха съсредоточили защитата си върху Таменанг Чо и Брандън Йънг, не им позволиха да разгърнат потенциала си, сега измислихте ли оръжието срещу тях? 
– При всички положения пак ще го направят, но ние имаме доста широк състав и не са само те двамата. Внимателно направихме анализ, гледахме мача, видяхме си слабостите. Истината е, че има чисто баскетболни слабости, където ни надиграват. Голям фактор е и психологията. В този мач те бяха намерили точния път между огромно желание и спокойствие, докато нас ни натисна напрежението. Така че освен върху нещата на терена, работим и върху психологията, за да влезем в този мач спокойни, уравновесени и хладнокръвни.

– Всички играчи ли са в добро състояние? 
– В момента всички са здрави. Започват да си възвръщат формата и тези, които най-скоро бяха контузени – Андрей Иванов и Венци Петков, дано да се запазим така. Никой не е застрахован, но в момента сме здрави всички.

– В началото на сезона нямаше поставени цели пред ЦСКА, но вече с огледа на състава и постиженията, най-вероятно вече има цели. Какви са те пред ЦСКА? 
– Така, съвсем директно никой от ръководството и спонсорите, лично на мен или на отбора е поставял някакви задачи, но то е ясно. С този отбор, който имаме, с условията, които са ни създадени за работа, съвсем нормално е да гоним да играем финал, да си мечтаем за първо място. Но всичко това не е на всяка цена. Не сме за една година, важно е да надграждаме. За мен е най-важно играта да е добра, а когато това се случи идват победите и титлите.

– Излизате срещу Левски в сряда, делничен ден, но в сравнително поносим час за феновете, но смятате ли, че еуфорията от купата ще се пренесе в залата на ЦСКА и тя ще бъде пълна? 
– Разбира се, много ми се иска да напълним залата. Дори очакваме и взимаме организационни мерки. Разбира се, не е същото – едното е финал за купата, другото е шампионатен мач. Разбира се, нормално е, когато има събитие в такава зала (б.р. “Арена София”) хората да проявят интерес. Но има вече, чувствам го, дори от предишния мач, който играхме с тях – интересът е много по-голям. Отборът ни в началото на година беше за тази зала, сега обаче е отбор за по-голяма зала.

– Ще има ли такава? 
– Има, видяхте я. Не знам, ако се наложи ще играем плейофите там. 

– Не е ли прекалено голяма зала “Арена София” за тези мачове? 
– За прекалено големи амбиции – не е, каквито имаме ние. 

– Преди два дни треньорът на Левски Димитър Ангелов беше дисквалифициран по време на мача с Черноморец и вероятността той да не води отбора срещу ЦСКА е много голяма. Как това ще се отрази на Левски и как ще се отрази на ЦСКА? 
– Първо – не знам какво ще е решението на Дисциплинарната комисия. Второ – не го пожелавам, той ми е колега и приятел. Най-малкото бих желал да се възползваме от наказания на чуждия отбор, особено на треньора. Надявам се да се размине с някакво порицание, някаква глоба. Но и да се случи, не може да има никакво отпускане, защото на пейката са Тити Папазов и Божидар Гьорев, така че това не може да бъде някаква причина ние да се отпускаме. 

21

НБЛ: Левски - Черноморец

– Кой е най-големият коз на ЦСКА срещу Левски? 
– Смятам, че класата на нашия отбор и дължината на състава са малко повече в наша полза, домакинството е третият фактор.

Ощр от категория Баскетбол