Намери ни
To Top

Алекса Грасо е 15-ата шампионка в UFC

Алекса Грасо шокира ММА света с прекратяването на почти 5-годишната доминация на Валентина Шевченко на върха в категория “муха”. Това се случи чрез събмишън – риър-некед-чоук – на голямата галавечер в Лас Вегас UFC 285, която ще се запомни и с триумфалното завръщане на Джон Джоунс.

Грасо е първата мексиканска шампионка в UFC и общо 15-ата в историята на най-голямата ММА организация в света. Брандън Морено беше първият мексиканец при мъжете с шампионския пояс в категория “петел” след успех над Дейвисон Фигередо, а впоследствие и Яир Родригес се сдоби с титла, макар и междинна, в категория “перо”.


Грасо е едва третата различна шампионка в категория “муха” на UFC, главно защото Шевченко доминираше в дивизията от 8 декември 2018 до миналата неделя – цели 1547 дни. Преди нея на 1 декември 2017-а Нико Монтаньо стана първата в историята шампионка в тази категория, но 9 месеца по-късно губи служебно пояса заради неспособност да се справи с килограмите.

Естествено, Ронда Раузи е пионерът на UFC при дамите – тя е част от първата в историята женска битка в октагона на UFC 157 на 23 февруари 2013 година, когато побеждава Лиз Кармуш с марковата си техника армбар. Именно Раузи е първата шампионка при жените на UFC, които започват женското подразделение с категория “петел”.

Раузи е шампионка цели три години (1074 дни), преди шокиращо да бъде нокаутирана от Холи Холм. След това обаче Холм губи титлата си от Миша Тейт, а следващата доминантка в дивизията е Аманда Нунес. Тя е на върха от 9 юли 2016 година до 11 декември 2021-ва, когато губи от Джулиана Пеня, но после печели реванша на 30 юли миналата година и си връща пояса, който държи и до днес.

Нунес е настоящата шампионка и в по-долната категория “перо”, като това е факт от 29 декември 2018-а до днес (1529 дни). Преди нея това прозвище държи Крис Сайборг, която е непобедена от 14 години, но впоследствие унищожена в октагона от Нунес за титлата. Първата шампионка в тази категория е Джърмейн де Рандами на 11 февруари 2017-а, но тя е развенчана служебно заради отказ да защитава пояса срещу Сайборг и остава на върха само четири месеца.

В категория “сламка” на UFC шампионският пояс най-често мени притежателката си – първа е Карла Еспарса на 12 декември 2014 година, но само три месеца по-късно има нова кралица в лицето на Йоана Йеджейчик. Полякинята е на върха две години и половина, но Роуз Намаюнас е коронясана на 4 ноември 2017-а.

Впоследствие на трона сяда Жесика Андраже – на 11 май 2019-а, но само три месеца и половина по-късно е надвита за пояса от Джанг Уейли. Китайката е номер 1 до 24 април 2021 година, когато е свалена от върха от Роуз Намаюнас, а след това е ред отново и на Еспарса да се върне на трона. От 12 ноември досега шампионка за втори път в кариерата си е Джанг Уейли.

Ощр от категория Бойни Спортове