Намери ни
To Top

Никола Цолов с официално предупреждение и глоба след квалификацията в Бахрейн

Никола Цолов трябваше да направи своята първа визита в офиса на стюардите във Формула 3, след като не спази инструкция на рейс директора по време на квалификацията в Бахрейн по-рано днес.

Прегрешението на българина бе в това, че той влезе в пит лейна на поддържащите серии, които се намира между завои 10 и 11 на пистата преди да е минал под карирания флаг в края на квалификацията. Това е в пряко нарушение на инструкцията на състезателния директор, чието разпореждане казва, че само пилоти, минали под карирания флаг могат да влизат в бокса на поддържащите Гран При на Бахрейн серии.

Освен Цолов още шестима пилоти нарушиха тази инструкция на рейс директора Руй Маркес, включително двамата му съотборници в АРТ Гран При Грегоар Соси и Кейлън Фредерик.


И тримата бяха привикани при комисарите заедно, а пред тях те и представител на АРТ Гран При обясниха защо се е стигнало до това нарушение. 

Според казаното от пилотите и отбора техният план е бил да направят серия от три обиколки в края на квалификацията, две подготвителни и една летяща. При завършека на тази поредица от турове обаче е настъпило объркване дали те са преминали под карирания флаг, или не. Начело на групата бе Соси, който пресече финала приблизително 20 секунди преди изтичането на времето, след което се насочи към поддържащия пит лейн. Заедно с него това направиха Цолов (втори в групата) и Фредерик (трети в групата). 

След излушването комисарите избраха да дадат официално предупреждение и на тримата и ги посъветваха в бъдеще да четат по-внимателно инструкциите на рейс директора, тъй като те са много важни за безопаснотта на всички. 

Освен официалното предупреждение след квалификацията Никола Цолов бе и глобен с 200 евро, тъй като бе превишил максималното разрешената скорост в бокса по време на сесията за място. Във Формула 3 ограничението на скоростта е 60 км/ч, а българинът бе засечен с 61.7 км/ч.

Ощр от категория Спорт