Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/02/screenshot423507.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Григор Димитров отстъпи на Бублик в оспорван дуел – Sportove
Намери ни
To Top

Григор Димитров отстъпи на Бублик в оспорван дуел

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров отстъпи на винаги непредсказуемия и коварен Александър Бублик с 5:7, 6:3, 6:7(6) за 2 часа и 20 минути игра на четвъртфиналите в Марсилия.

За съжаление, топ ракетата ни имаше два мачбола в тайбрека на третия сет, но не можа да ги реализира, а стана и жертва на невероятен ретур на съперника точно в момента, в който трябваше да спасява мачбол.

Така участието на Гришо в Марсилия приключва на четвъртфиналите, като той все пак добавя 45 точки към актива си за световната ранглиста. Той ще остане на 25-а позиция и през следващата седмица.


Специално срещу Бублик Димитров вече има две победи и три поражения.

Първи сет

Григор започна успешно на свой сервис и набързо поведе с 1:0, но после бе ред на Бублик да покаже качествата си при начален удар и да поведе с 40-0. Българинът обаче блесна рано-рано с минаващ форхенд и намали до 40-30, само че при следващото излизане на мрежата на съперника вече геймът приключи – 1:1.

Доминацията на сервиращите продължи, а Димитров записа и втория си ас, за да дръпне с 2:1. Бублик демонстрира разнообразие с втора успешна къса топка за 30-0, а другите му точки за 2:2 бяха бързо спечелени след начален удар. Тенденцията да не се стига до сериозни трудности за подавачите продължи, като единствено Гришо имаше малко по-големи усложнения при 30-30, но се справи успешно. Първият начален удар на българина започна да буксува в седмия гейм и Бублик се възползва, за да стигне до два брейк-бола, атакувайки още от ретура в типичен стил. Елементарна грешка на мрежата на Димитров също допринесе за пасива му в резултата, а за съжаление двойна грешка направи пробивът факт – 3:4.

Топ ракетата ни с прекрасен минаващ удар поведе с 0-15, а после Бублик направи двойна грешка и пресили форхенд, за да изостане набързо с 0-40. Още една двойна на руснака моментално пък възстановиха паритета в пробивите – 4:4. Скоростен гейм на нула продължи добрата инерция на Гришо и го доближи съвсем до спечелване на първия сет.

Агресивен ретур на Гришо го изведе до ситуация за завършване със смач на мрежата, а съперникът му сбърка непредизвикано форхенд за 0-30. За съжаление, главно с началния си удар Бублик си издейства обръщане на резултата до 40-30, като в последната от споменатите точки той издържа на основната линия на подсечените бекхенди на българина. Форхенд-уинър на руснака пък сложи край на проблематичния гейм – 5:5.

Двойна грешка и друга такава със задната страна на ракетата постави Гришо под напрежение при 0-30, но рискован бекхенд на Бублик също излезе в аут – 15-30. Два последователни първи сервиса позволиха на българина да обърне развоя на събитията в своя полза за 40-30, но хубаво разиграване на съперника доведе до дюс. Сбъркан смач от средата на корта на Димитров го постави в положение да отразява шанс за пробив и той стана факт след бекхенд в мрежата – 5:6.

Феноменална къса топка на Бублик му позволи да дръпне с 40-15, след като преди това със сервис си беше осигурил лесни точки. Именно с неотразен начален удар пък той сложи край на сета – 5:7 за 43 минути.

Втори сет

Гришо загуби две точки, но все пак си взе подаването за 1:0, а пък Бублик продължи да бъде изключително концентриран на сервис – 1:1. Димитров задържа нивото на началния си удар и поведе с 2:1, а после се облагодетелства от две поредни двойни грешки, за да се закачи и да се добере до дюс. Още две елементарни неточности от руснака бяха достатъчни за осъществяване на пробив, а Григор поведе моментално с 4:1 след убедително представяне на сервис.

Едно от малкото на брой разигравания от основната линия с над десет удара беше спечелено от Бублик след пресилен бекхенд на Димитров, при което резултатът стана 4:2. Руснакът тъкмо бе провел продължителен разговор със съдията на стола, защото беше предупреден със забележка за получаване на инструкции от треньора. Разсейването и изнервянето му не му помогнаха да заиграе по-добре, но пък Гришо поддържаше добро ниво на концентрация и се доближи само на гейм от взимане на втория сет – 5:2.

Григор рутинно стигна до 30-0 при 5:3, благодарение на третия си ас в мача, а преди това беше излязъл на мрежата след форхенд по диагонала. Прекрасно изпълнение до филето от негова страна предизвика аплодисменти от публиката и се стигна до троен сетбол, който беше реализиран от първия шанс с невърнат начален удар – 6:3.

Трети сет

Бублик поведе с 0:1 сравнително бързо и безпроблемно, но Гришо отговори по същия начин – три поредни аса и още една скоростна точка практически без игра – 1:1. Първият кризисен момент в третия сет дойде при 2:3 и 30-30, когато Григор не можа да издейства предимство с началния си удар и стана жертва на поредната комбинация от къса топка и минаващ удар на съперника. Българинът трябваше да отразява точка за пробив и се справи, макар и само заради прекомерен риск от ретур на Бублик. В крайна сметка подаването проработи в решителния момент от гейма и Димитров изравни на 3:3.

Въпреки че нямаше особена успеваемост от първи сервис, Гришо стигна до 4:4, реализирайки и 11-тия си ас. Страхотна точка за нов дюс беше спечелена от българина, но Бублик се измъкна с началните си удари и поведе с 4:5, връщайки напрежението в другата половина на корта. Гришо се справи, но не можа да спечели повече от точка в следващия гейм и изостана с 5:6, като трябваше да изпълнява наново начален удар, за да остане в мача и да влезе в тайбрек.

Стигна се до 15-30 на сервиса на българина, но той демонстрира търпение след второ подаване и дочака неточност на Бублик, за да изравни 30-30. С поредния си ас той дори дръпна с 40-30, а после още един неотразен сервис свърши работа за тайбрек.

Гришо реализира първия мини-пробив за 3-2 с хубав бекхенд по диагонала край мрежата, но после беше задминат от съперника за моментален рибрейк – 3-3. Перфектен ретур в комбинация с още един печеливш бекхенд осигуриха на българина аванс от 5-4 и два поредни сервиса. Димитров направи ас и си осигури два мачбола, но първия от тях не беше материализиран, независимо че той с плонж стигна до топката и я прати по правата, но в аут. Руснакът направи чудесна къса топка и се добра до 6-6, а след това размяна на форхенди доведе до грешка на Григор за 6-7. Сега той трябваше да се справя с мачбол и за съжаление стана жертва на изключителен ретур на съперника, който стигна до победата – 5:7, 6:3, 6:7(6) за 2 часа и 20 минути.

Ощр от категория Тенис


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558