Намери ни
To Top

Латвия ще дебютира в WRC през 2024

Латвия ще приеме кръг от Световния рали шампионат (WRC) през 2024 година, съобщи промоутърът на сериите. Състезанието ще се казва „Латвия” и ще е изградено на базата на популярното рали „Лиепая”, което от години е кръг от Европейския рали шампионат, включително и тази година.

„Целта ни винаги е била да пазим поне едно място в календара на WRC за рали от Европейския шампионат, за да има възможност за ротация – обясни Петер Тул, старши директор, отговарящ за спорта в промоутъра на WRC и ERC. – Рали „Латвия” става първото, което получава място в календара на WRC по тази схема и това е признание за високото ниво, на което се провежда състезанието – както в спортен аспект, така и по отношение на промотирането.


Това е доказателство и за ангажимента, който поемат управляващите в Латвия към ралитата, както и за това колко е важен Балтийският регион за WRC.”

Очаква се, че рали „Латвия” ще има отсечки в няколко региона на страната, и маршрутът му ще стига до столицата Рига и Лиепая. Все още няма точна дата за рали „Латвия 2024”, като тази година „Лиепая” ще се проведе на 17-18 юни.

Включването на Латвия в календара на WRC за догодина трябва да бъде одобрено от Световния моторспорт съвет на ФИА, а в този регион на Европа ще има три сходни като характеристики бързи макадамови ралита: „Финландия”, „Естония” и „Латвия”.

Ощр от категория Спорт