Намери ни
To Top

Хана Йоберг с втора световна титла в индивидуалната, Тодорова завърши 36-та

Хона Йоберг спечели своята втора световна титла в индивидуалната дисциплина на 15 километра, след като триумфира по един страхотен начин в Оберхоф. В миналото шведката е печелила тази титла на домашното Световно в Йостерзунд през 2019. Освен това тя е и олимпийска шампионка в индивидуалната от Игрите в Пьончан 2018.

Йоберг стигна до титлата днес въпреки едната наказателна минута, която си заслужи още в първата си стрелба.


След това обаче тя бе безгрешна в останалите си три визити на рубежа, за да победи с 10.3 секунди своята сънародничка Лин Персон, която повали всичките 20 мишени.

Бронзовият медал с пасив от 28.0 секунди си спечели италианката Лиза Витоци, която повали първите си 19 мишени, но изпусна последната, която ѝ коства и златото. На крачка от отличията завърши друга от италианките – Самуело Комола, която изостава с 48.5 от Йоберг, въпреки че и тя подобно на Персон бе безгрешна на рубежа в хода на днешния ден. Освен Комола и Персон безгрешна в стрелбата си днес беше още и финландката Суви Минкинен, която се класира на 8-мо място с пасив от 2:43.9 минути от шампионката.

Най-бърза по дистанцията от 15 километра днес беше водачката в генералното класиране за Световната купа и световна шампионка от преследването на 10 километра Жулия Симон, която обаче се класира едва 5-та, след като допусна общо три грешки в своите четири стрелби. Французойката бе безгрешна единствено в своята втора визита на огневия рубеж в хода на днешното състезание и финишира на 1:21.7 от първото място.

Шампионката Йоберг загуби 31.6 секунди по трасето спрямо Симон, давайки трето време по дистанцията. Между двете се вклини действащата олимпийска шампионка в дисциплината Денизе Херман-Вик (Германия), която обаче финишира едва 15-та с общо четири наказателни минути. Шампионката от спринта миналия петък изпусна по две мишени в двете си стрелби от прав и бе перфектна от легнал.

От трите българки, които стартираха днес, най-добре се представи Милена Тодорова, която завърши на 36-та позиция, след като допусна общо пет грешки в своите стрелби днес. Цели три от неточностите на 25-годишната състезателка дойдоха в нейната последна стрелба. Тя завърши с общ пасив от 5:29.3 спрямо шампионката Йоберг. Даниела Кадева се класира на 72-ро място с три грешки и пасив от 10:12.9, а Мария Здравкова бе последна, 94-та, с цели 12 изпуснати мишени, най-слабо представяне в стрелбата, и изоставане от 20:35.2.

Световното първенство по биатлон в Оберхоф продължава утре с единичната смесена щафета, която ще стартира в 16:10 часа българско време. Очакванията са за България на старт да застанат Милена Тодорова и Владимир Илиев.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт