Намери ни
To Top

Монтоя: Отказах салатата на доктор Марко и след това бягах 1 час!

Бившият пилот във Формула 1 Хуан Пабло Монтоя се активизира сериозно преди началото на сезона и за разлика от предишни години вече отделя повече време за медиите, като се старае да им осигурява интересни истории и гледни точки. Една от причините е, че синът му този сезон ще кара във Формула 3 и Себастиан Монтоя вече е част от младежката програма на Ред Бул за развитие на пилоти.

“Доктор Марко и до днес ми е ядосан, въпреки че мина много време – обясни Монтоя пред Motorsport.com, връщайки се към 1997 година.


– По това време ми беше тежко, но това ме направи по-добър пилот. Доктор Марко винаги крещеше, че имам много проблеми, че съм луд, всякакви такива неща. Но знам, че той го правеше от добри намерения. По това време той ме притискаше, за да стане по-добър човек.”

Монтоя, който записа 7 победи във Формула 1 между 2001 и 2006, разказа интересен спомен от съвместната си работа с доктор Марко.

“Помня, че един път Хелмут ме беше поканил у тях на обяд – обясни Монтоя. – Сервираха ми салата, но по това време не ядях зеленчуци. След това ме накара да бягам до неговия офис, става въпрос за повече от един час тичане. По това време му бях много ядосан, но сега като гледам назад, осъзнавам, че това е бил неговият начин да ме накара да продължа напред. Животът в Грац и всичко останало беше хубав опит за мен. Тогава нямах никакви пари, но Хелмут се грижеше добре за мен.”

Защо обаче доктор Марко все още е ядосан на Монтоя? Защото пред 1997 година колумбиецът загуби битката за титлата във Формула 3000.

“И до днес доктор Марко ми е ядосан, тъй като мисли, че аз умишлено съм се отказал от титлата в предпоследната обиколка на финала на сезона на “Мугело” – разказа Монтоя. – А аз просто не уцелих правилната предавка, не трябваше да включвам най-високата предавка, тъй като тя беше много дълга и моторът губеше обороти. Но Марко и до днес мисли, че нарочно съм решил да не спечеля титлата.”

И Хуан Пабло отново се върна на това как Хелмут работи с пилотите.

“Повечето отбори се отнасят с пилотите си като със звезди, много ги глезят. Но Марко иска да направи от младите пилоти истински мъже и вярва, че за да постигнеш нещо, трябва да се пребориш за него”, довърши колумбиецът.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт