Намери ни
To Top

В Ред Бул се притесняват от „неизбежния“ прогрес на двигателя на Ферари

Въпреки че новият ръководител на отбора на Ферари Фредерик Васьор определи слуховете, че през 2023 година Скудерията ще разполага с 30 конски сили повече като „шега“, в Ред Бул се притесняват от „неизбежния“ прогрес, който „Черните кончета“ ще регистрират в работата на задвижващата си ситема.

Единственият начин Ферари да подобри представянето на своя двигател е чрез подобряване на неговата надеждност, тъй като спецификациите на моторите и горивата са замразени до края на 2025 година. През миналия сезон Скудерията имаше немалко проблеми със здравината на задвижващите си системи, като именно заради тях Шарл Леклер и Карлос Сайнц използваха своите агрегати в занижени режими в голяма част от шампионата.

„Двигателите са хомологирани, така че не би трябвало да има увеличаване в конските сили.


Освен това горивата също са хомологирани, така че и при тях няма как да има напредък.

„Във Ферари имаха проблеми с надеждността през миналата година и ако те са ги решили, то те би трябвало да могат да използват по-агресивни режими на работа, което неизбежно ще доведе до техен прогрес. Видяхме, че те намалиха мощността заради проблемите, което означава, че те имат нужния потенциал да са бързи на правите“, каза шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър пред Auto Motor und Sport.

„Ние имахме дребни проблеми с надеждността, но нищо подобно на това, от което пострада Ферари“, добави още британецът.

През миналата година Леклер загуби две напрактика спечелени победи заради повреди в своя двигател. Това се случи в Испания и Азербайджан, което пък доведе до наказания в по-късния етап от шампионата. В Австрия пък Сайнц отпадна от третото място в заключителните етапи заради повреда в турбото. Точно когато тя се появи испанецът бе започнал атаката си срещу Макс Верстапен за втората позиция на „Ред Бул Ринг“, където победата бе за Леклер.

Снимки: Gettyimages | Снимки: Imago

Ощр от категория Спорт