Намери ни
To Top

Хакинен: На Рикардо ще му е трудно да се завърне във Формула 1

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен коментира бъдещето на Дениъл Рикардо, който остана без място на стартовата решетка за сезон 2023, след като в известна степен бе изгонен от Макларън. Австралиецът прекара два сезона в Уокинг, но с изключение на неговата победа в Италия през 2021, той разочарова много с резултатите си.

Договорът на Рикардо с Макларън бе за три години, но още през лятото двете страни се разбраха да се разделят предсрочно. След раздялата си с британския тим Рикардо се завърна в Ред Бул, където през предстоящия сезон ще изпълнява ролята на трети и резервен пилот в определени състезания.


Целта на австралиеца е той да си намери титулярно място за 2024 година, когато пазарът на пилотите ще бъде малко по-отворен. Според Хакинен обаче това трудно ще се случи, най-вече заради много млади и перспективни пилоти, които постоянно излизат от младежките шампионати.

„Аз напуснах Формула 1 в края на 2001, когато си взех година почивка, бях двукратен шампион и можех да си го позволя. За съжаление той напуска Формула 1 след като бе изритан от един отбор.

„Така че ако прекараш година извън спорта и искаш да се върнеш, как ще докажеш, че си по-бърз? Как ще покажеш, че си по-бърз пилот от преди? Има младо поколение, новобранци, които постоянно влизат във Формула 1, можеш ли да докажеш, че ще си по-бърз от тях?

„Трябва да се извиня, звуча толкова негативно, но това е истината. Ситуацията е много трудна за него. Но той е много обичан от всички в падока. Той е страхотен човек, със страхотно чувство за хумор. Феновете го обичат, но за съжаление отбори като Макларън искат да имат победители“, заяви Хакинен пред Top Gear по време на миналогодишния уикенд за Гран При на Абу Даби.

В края на 2023 година договорите на целите седем пилота във Формула 1 ще изтекат, което прави шансовете на Рикардо за намирането на титулярно място никак не малки. Пилотите с изтичащи договори са седемкратният световен шампион Люис Хамилтън, новобранецът Логан Сарджънт от Уилямс, двамата пилоти на Алфа Таури Ник де Врийс и Юки Цунода, двамата представители на Хаас Кевин Магнусен и Нико Хюлкенберг, както и пилотът на Алфа Ромео Гуаню Джоу.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт