Намери ни
To Top

Алпин: Окон трябва да бъде по-внимателен с битките си със съотборниците си

Не един и два пъти в своята кариера във Формула 1 пилотът на Алпин Естебан Окон е имал контакти на пистата със своите съотборници. Това се случи неколкократно когато той и Серхио Перес и партнираха във Форс Индия през 2017 и 2018, както и през изминалия сезон 2022 с Фернандо Алонсо.

Двамата бяха много близо до удара още във втория старт в Саудитска Арабия, когато Окон се отбраняваше доста агресивно в спирането за първия шикан в Джеда.


Тогава обаче до контакт не се стигна, но същото не може да се каже за спринта в Бразилия през ноември.

Тогава Алонсо атакува своя френски съотборник в четвъртия завой на първата обиколка и се стигнда до лек удар. По-късно в обиколката отново имаше контакт между двамата, който принуди двукратния световен шампион да спре в бокса за ново предно крило. В същото време Окон остана на пистата, но заради пораженията загуби скорост и пропадна в класирането, финиширайки 17-ти, непосредствено преди Алонсо.

Заради тази история на Окон шефът на Алпин Отмар Шафнауер заяви, че французинът трябва да бъде по-внимателен в битките със своите съотборници на пистата. Любопитно е, че американецът бе начело и на Форс Индия в годините, в които за тима от Силвърстоун караха Окон и Перес.

„Той трябва да преценява нещата по-добре, когато около нега са съотборниците му, защото няма как да спечелиш състезанието в първата обиколка, независимо с кого се бориш. Ако си агресивен срещу свой съперник и двамата отпаднето тогава и двамата губете. Но ако си агресивен срещу съотборника си и двамата отпаднате, тогава познайте кой губи. Затова е нужна по-добра преценка, изпреварванията могат да почакат“, заяви Шафнауер.

Той също така добави, че е обяснил това ясно на Окон и ако се наложи пак ще му го припомни.

През 2023 година френският пилот ще има нов съотборник в лицето на своя сънародник Пиер Гасли, който пристига в Енстоун от тима на Алфа Таури. В миналото двамата не бяха в добри отношения, но откакто стана ясно, че двамата ще са съотборници те коментират пред медиите, че напрежение между тях няма. Шафнауер също заяви малко след обявяването на Гасли, че се надява историята между двамата пилоти да не повлияе негативно на тяхното партньорство.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт