Намери ни
To Top

Кога се появи подскачането на W13?

Преди началото на сезон 2022 във Формула 1 ранната версия на Мерцедес W13 записа най-доброто време в първите тестове в Барселона. Но главният инженер на тима Андрю Шовлин потвърди, че подскачането на колата, което се оказа основният проблем на W13 през сезона, е било забелязано по време на шейкдауна две седмици по-рано, както и по време на самите тестове в Каталуня. Но екипът не му е обърнал внимание, тъй като W13 не е бил със състезателните настройки.

На следващия тест в Бахрейн подскачането вече беше сериозен проблем за W13, както и за още няколко отбора и Мерцедес постигна първите си успехи в битката с него чак за Гран При на Испания през май.


По-късно стана ясно, че W13 има проблеми и свързани с твърдостта на окачването при преодоляването на неравности на пистата, въпреки че по това време екипът се опитва да се справи основно с подскачането.

„Шейкдаунът на W13 беше на „Силвърстоун”, точно когато бурята „Юнис” удари Англия – разказа Шовлин пред motorsport.com. – Най-лошите условия, при които сме изкарвали кола на пистата. Това не ни позволи да проведем най-успешния шейкдаун и ден за снимки. Подскачането се появи, когато снижихме колата, но тогава още не знаехме много за това явление, както и каква е причината за него. В Барселона трябваше да отговорим на много въпроси относно това какви трябва да са настройките на W13.”

Шовлин потвърди, че тимът е трябвало да направи голям компромис.

„По това време решението беше да повдигнем колата, да се откажем от скоростта на правите и доброто представяне в завоите и да караме така – допълни Шовлин. – Тази особеност се оказа заложена много рано при създаването на колата, не зависеше от настройките за състезание. Тогава в Барселона си казахме, че не сме най-бързите, но не сме и най-зле. Бяхме сигурни, че с настройките и аеродинамиката за Бахрейн всичко ще се оправи, оказа се, че подскачането само се засили. Повдигнахме много колата и тя беше бавна и нестабилна.”

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт