Намери ни
To Top

Спомен за Синиша: как момчето с буйната коса и убийствената левачка плени българска публика

Наред с непобедимия си дух Синиша Михайлович ще бъде запомнен и с умението си с лекота да превръща преки свободни удари в голове. Славният сърбин напусна този свят след 3-годишна битка с левкемията.

Заедно с Андреа Пирло Михайлович държи рекорда за най-много попадения от преки свободни удари в историята на италианското първенство – 28.

Паметен за Калчото ще остане един ден преди точно 24 години – 13 декември 1998 година.


Тогава като играч на Лацио Михайлович заби хеттрик от преки свободни удари в мрежата на Сампдория при победата на своя отбор с 5:2. 

В младите години на Синиша и българската публика се запозна с майсторския му шут. През пролетта на 1992 година действащият тогава първенец на Европа Цървена звезда изигра на стадиона на ЦСКА две свои домакинства от Купата на европейските шампиони – срещу Панатинайкос и срещу Сампдория. 23-годишният тогава Михайлович се разписа и в двете срещи.

Срещу гръцкия съперник той донесе победата с 1:0 след точно изпълнение на дузпа. 

След това срещу италианците пък “препарира” Джанлука Палиука с левачката от фал за 1:0 за “звездашите”. После сръбският гранд загуби с 1:3, но още тогава този талант с буйната коса влезе в сърцата на родните фенове.

После Сампдория продължи напред и игра финал срещу Барселона на Христо Стоичков. Михайлович пък изкара сезона в Звезда, след което премина в Рома.

Снимки: Imago

Ощр от категория Световен футбол