Намери ни
To Top

Райли Оуенс пред Sportal.bg – за семейството, баскетболния си път, ЦСКА и шампионските амбиции

Гардът на баскетболния отбор на ЦСКА Райли Оуенс даде интервю пред Sportal.bg, за да сподели впечатленията си от началото на сезона в мъжкия елит и да разкрие повече подробности относно пътя си към професионалния баскетбол. 25-годишният американец беше привлечен в състава на „червените“ точно преди началото на кампанията, за да влезе в обувките на контузения Брендън Йънг. В четирите си мача през сезона Оуенс записва средни показатели от 18.


3 точки, 2.5 борби и 2.3 асистенции в ролята си на типичен атакуващ гард.

„Знаех, че ще стана баскетболист още от дете, тъй като майка ми също беше баскетболистка на професионално ниво“, връща лентата назад Оуенс. „Тя ме накара да се влюбя в играта още от ранна детска възраст. Имам много детски снимки, на които се вижда как държа топката. В гимназията, когато вече осъзнавах, че не съм никак лош играч, започнах да подхождам доста по-сериозно към играта и да я приоритизирам“.

Оуенс играе за два университета в САЩ, след което поставя начало на професионалната си кариера в Грузия, където се състезава за отбора на Тбилиси Стейт Юнивърсити през миналия сезон. Високолетящият състезател сподели каква според него е разликата между баскетбола отвъд океана и този в Европа.

8

Интервю с Райли Оуенс

„Хората казват, че баскетболът в Европа бил различен. Не съм на това мнение. Единствената разлика между Европа и САЩ е спейсингът. Ясно е, че тук трябва да се играе много по-умно. Казват, че ако можеш да бележиш в Европа, можеш да го правиш навсякъде, защото е по-трудно да се играе в Европа. Мога да кажа, че се адаптирах доста бързо към този баскетбол, който се практикува тук. В първата си година трябваше да науча доста неща, но във втората половина на сезона свикнах и направих добри мачове“, заяви Оуенс.

185-сантиметровият гард започна подготовката си за настоящия сезон с отбора на Пелистер от Северна Македония, като с него той взе участие в няколко приятелски двубоя срещу български отбори преди началото на кампанията. Именно от тези мачове ръководството на ЦСКА е забелязало изявите на Оуенс, който бе освободен от състава на западните ни съседи.

8

Интервю с Райли Оуенс

„Отборът на Пелистер се отказа от услугите ми. На мое място те вече се бяха спрели на по-опитен състезател, който пък бе освободен от своя отбор. Така се получи верижна реакция. Разделихме се с добри намерения, все още си комуникирам с хора от отбора. ЦСКА ме беше забелязал от предсезонните мачове. Още на следващия ден след освобождаването ми от клуба ми се обадиха и нещата се развиха много скоростно. 

Не знаех, че ЦСКА е един от най-обичаните отбори в България, докато не пристигнах тук. Когато акостирах, разгледах профилите в социалните мрежи на клуба и си дадох сметка къде съм попаднал. Треньорите и феновете ми казваха, че имаме високи амбиции и разполагаме с най-широката фенбаза в страната. Трябва да свикна с това, тъй като досега съм учил в малки училища и университети. Харесва ми всичко тук“, сподели баскетболистът.

8

Интервю с Райли Оуенс

„Определено можем да се превърнем в претендент за титлата. В момента имаме доста кадрови проблеми в отбора и сме млад тим, но въпреки това победихме Балкан и се опънахме на Рилски спортист – два от най-добрите отбора в лигата. Когато играхме срещу Балкан, аз бях напълно нов в отбора. Когато всичко при нас се нареди, ще бъдем сред най-добрите отбори в лигата“, категоричен е Райли Оуенс.

Цялото интервю може да намерите в прикачения видеоклип.

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите двубои от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Ощр от категория Баскетбол