Намери ни
To Top

„Амнести интернешънъл“ призова Джани Инфантино да наруши мълчанието си относно изплащане на компенсации за работниците мигранти в Катар

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ призова президента на ФИФА Джани Инфантино да наруши мълчанието си относно изплащане на компенсации за работниците мигранти в Катар. Световното първенство по футбол започва в неделя на фона на критиките към неспазването на човешките права в страната, особено по отношение на работниците, построили стадионите.

Ако президентът на ФИФА не се изкаже, „Инфантино ще пропусне златна възможност да остави след себе си Световно първенство, което уважава и почита работниците, които го направиха възможно“, каза Стив Кокбърн, ръководител на икономическия отдел на Амнести.

Амнести добави, че на Инфантино са били представени безброй доказателства за последствията върху работниците през последните 12 години, след като Катар спечели правата за домакинство.


„Така че посланието от Цюрих и Доха не може да бъде просто фокусиране върху футбола“, допълни Кокбърн.

На 4 ноември Инфантино изпрати писмо до всички 32 национални федерации, които участват в Световното първенство, призовавайки ги да се съсредоточат върху футбола и да сведат до минимум политическите послания.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол